Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunțat că au votat în unanimitate (7 voturi din 7) adoptarea unei forme de  protest ca urmare a refuzului puterii executive de a aloca fondurile necesare plăţii integrale a drepturilor salariale şi a tranşei aferente anului 2023 din drepturile salariale restante, reprezentate de titlurile executorii constând în hotărâri judecătoreşti definitive.

Așadar, ca și în cazul grefierilor de la instanțe și Parchete, este vorba de drepturi câștigate în instanță, care însă nu sunt achitate.

Protestul procurorilor constă în limitarea activității doar la dosarele urgente și în suspendarea programului cu publicul, cu unele excepții.

Conform comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava,

activitatea de supraveghere a urmăririi penale urmează să se desfășoare numai cu privire la :

-cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical precum şi  cele cu persoane vătămate minori;

-actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată.

Procurorii au mai anunțat suspendarea programului nemijlocit cu publicul, cu excepţia soluţionării cererilor având ca obiect prelungire drept de circulație și înregistrare tardivă deces.

De asemenea, protestul constă și în suspendarea programului de audiențe organizat de către conducătorul unităților de parchet.