Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat că ultima ediție a programului „Crăciun în Bucovina” a fost cea mai de succes de până acum. Niculai Barbă a precizat că programul „Crăciun în Bucovina”, organizat de Consiliul Județean Suceava, s-a încheiat pe 13 ianuarie 2024 cu cele două festivaluri ale obiceiurilor de iarnă pe stil vechi de la Drăgușeni și Râșca. „Aceste două evenimente au încheiat cea mai reușită ediție a acestui program. Țin să precizez că am depășit cu bine perioadele grele generate de pandemie sau de debutul războiului la graniță. Ziua de 27 decembrie a adus cea mai numeroasă participare și cel mai mare interes din partea publicului, prezent în centrul Sucevei sau pe online. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă de la Suceava este o manifestare cultural-artistică de referință, iar parada grupurilor participante, care deschide festivalul, este inegalabilă”, a precizat Barbă. El a amintit că ultima ediție a programului „Crăciun în Bucovina” a început de Ziua Bucovinei, la Vatra Dornei, pentru a evidenția redeschiderea Centrului Muzeal Cazinoul Băilor.

Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a arătat că de la începutul manifestărilor de anul trecut și anul acesta din cadrul programului, pe parcursul a șapte săptămâni, zeci de grupuri, mii de participanți, au prezentat altor mii și mii de oameni din județ, din țară și din întreaga lume tradițiile și obiceiurile de iarnă din județul Suceava. „Vorbim de obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou, în cea mai mare parte, așa cum doar la noi în Bucovina se mai păstrează. Revigorarea tradițiilor, a tot ce este autentic, nu a fost și nu este un lucru tocmai ușor. Sprijinul consistent din partea CJ Suceava, financiar și prin specialiștii de la instituțiile noastre de cultură, dă roade tot mai bogate de la an la an. Tezaurizăm cu maximă responsabilitate tot ce ține de zestrea Bucovinei, încurajăm și susținem tinerii să preia și să continue <misiunea> părinților și bunicilor”, a declarat Niculai Barbă, care a mai adăugat că „bucuria și emoția pe care le-am văzut la grupurile participante și la public spun foarte mult despre nevoia de a ne raporta tot mai mult la tradiții”.

El a subliniat faptul că în Bucovina există încă acele izvoare care aduc la suprafață autenticul „din care se pot hrăni pe mai departe tradițiile”. Niculai Barbă a precizat că aceste izvoare pot fi sursa de inspirație pentru cei care activează în multe domenii și în special pentru cele care pornesc de la folclor.