Daniel Ștefan Blanaru, zis ”Blană”, din Fălticeni, săltat de procurorii de la DIICOT Timișoara în acțiunea privind membrii a două grupări infracţionale organizate cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

 

·       Noian de infracțiuni imputate interlopului din Fălticeni

 

Bărbatul considerat capul lumii interlope din această zonă a țării este acuzat de afaceri cu țigări la nivel înalt prin fabrica clandestină de țigări de la Fălticeni, descoperită în prima parte a anului trecut. 

Tribunalul Timiș a emis mandat de arestare în cazul bărbatului din Fălticeni pentru comiterea infracțiunilor de ”constituire a unui grup infracțional organizat”, ”deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete”, ”contrabandă în formă agravată”, ”complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive”, și ”spălare a banilor”.

 

·       Fabrica de țigarete de la Fălticeni

 

Conform unor surse apropiate anchetei, acțiunea în forță de marți, 26 martie, are legătură cu fabrica clandestină de țigări de la Fălticeni, descoperită în prima parte a anului trecut. 

În februarie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, au descoperit o linie de fabricare clandestină a ţigaretelor, dar şi un autotren încărcat cu ţigări de contrabandă, în valoare totală de peste 500.000 de euro.
Unitatea de producere era amenajată într-o hală aparent dezafectată care trecuse pe la mai mulți proprietari.
Linia de producție era una completă, de la producere, ambalare, împachetare și transport. De altfel, un autotren care avea țigări ascunse în profile metalice a intrat și el pe mâna oamenilor legii.
În interiorul fabricii de la Fălticeni au fost găsite role cu folie de staniol pentru ambalarea țigaretelor în interiorul pachetelor, folie transparentă pentru ambalarea individuală a pachetelor de țigarete, folie transparentă pentru ambalarea cartușelor de țigarete, fir de siguranță pentru îndepărtarea foliei transparente la desfacerea pachetelor. Așadar, o fabrică de țigarete în toată regula.

Ancheta din februarie 2023 a continuat, iar acum două zile s-a acționat în forță, prin 79 de percheziții.
 

·       Afaceri la nivel înalt cu țigări fabricate clandestin

 

Perchezițiile de acum două zile au avut loc în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și în municipiul București.

”Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022-2024, membrii celor două grupuri infracționale ar fi procurat bunurile accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari), transportat și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră.

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia”, se arată în comunicatul DIICOT Timișoara.

Una din cele două fabrici clandestine este cea de la Fălticeni.

Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 12.740.000 de euro.

Conform pressalert.ro, una dintre grupări era condusă de Cristian Apostol, un fost inspector vamal, și Stelian Tocia, patron de cluburi în București și Constanța. Cei doi au fost prinși în 30 decembrie anul trecut, când au vrut să dea o șpagă de peste 100.000 de euro unui vameș, pentru trecerea unui container cu aproape 61.000 de cartușe de țigări de contrabandă.

A doua grupare din „combinație” era condusă de Daniel Blănaru, considerat liderul lumii interlope din Fălticeni, și Nicolae Gîrbu, un arădean condamnat anul trecut, cu suspendare, tot pentru contrabandă.

Gruparea avea drept complici cel puțin doi complici de la Antifraudă și un polițist de la IPJ Arad.