Imagini spectaculoase au fost surprinse vineri seară, în Suceava, când cerul s-a colorat în nuanțe intense de violet și roșu.

Un fenoment rar, un spectacol luminos, care le-a amintit multora de impresionantele aurore boreale, specifice însă nordului extrem al planetei noastre.

Sucevenii au populat rețelele de socializare cu cerul aprins, vizibil în majoritatea zonelor din județ.

Specialiștii explică faptul că este vorba despre o furtună solară de o intensitate mare care persistă deja de mai multe zile.

Prof. dr. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic Suceava aduce lămuriri: “Este vorba despre o furtună geomagnetică.

Soarele are un ciclu de activitate solară de 11,5 -12 ani. Asta înseamnă că la finalul acestei perioade, soarele începe să fiarbă mai tare, să spunem așa.

Acela este un moment când el aruncă în spațiu materie solară.

Lucrul acesta se întâmplă cu frecvență mai mare o dată la 11,5 – 12 ani. Noi suntem acum pe maxim de activitate solară.

Dacă ne-am uita prin telescop acum, am vedea că soarele e pătat, are pete negre, ceea ce înseamnă că activitatea solară este intensă. Acolo unde sunt acele pete negre, el aruncă materie solară în spațiu.

 Acele particule foarte încărcate energetic se plimbă prin spațiu și în funcție de viteza cu care sunt aruncate, într-o zi, două maxim, ajung la Pământ. În momentul în care întâlnesc Pământul sunt captate de câmpul magnetic terestru, nu sunt lăsate să intre în Pământ, în caz contrat am fi prăjiți efectiv, ar dispărea viața pe Pământ. Având energie foarte mare, ele sunt frânate în câmpul magnetic terestru și ajung în atmosfera terestră cu o energie mai mică. 

Diferența de energie rezultată de la energia inițială la energia finală prin frânare, o dă în mediul atmosferic și se produce acel spectacol, care la poli se numește aurora boreală sau australă, care este mai intensă.

Asta pentru că la poli sunt frânate mai puternic.

La latitudini mai joase, cum e la noi 47 de grade, se întâmplă când avem un flux mare de particule, ca acum”.

 

FOTO Ionel Curcan