Campionatul Național Universitar de handbal masculin disputat zilele acestea la Suceava s-a încheiat cu victoria formației USV, antrenată de Bogdan Șoldănescu și Răzvan Gavriloaia, care a devenit pentru a șaptea oară campioană a României! Următoarele locuri în clasament au fost ocupate, în ordine, de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Universitatea Craiova, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov.

Cel mai valoros jucător al Campionatului Național Universitar din 2024 a fost desemnat suceveanul Claudiu Lazurcă.

Festivitatea de premiere a fost oficiată de ministrul educației, Ligia Deca, rectorul Universității „Ștefan Cel Mare”, Mihai Dimian, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, directorul Liceului cu Program Sportiv din localitate, Ciprian Anton, profesorul Petru Ghervan și de către Iulian Andrei, directorul Clubului Sportiv Universitar.

Formația USV s-a bazat la Campionatul Național Universitar pe următorul lot de jucători: Dragoș Podovei, Mihai Merlă – Alexandru Reuț, Alexandru Bologa, Cosmin Lupu, Alexandru Focșăneanu, Alex Dascălu, Botond Balazs, Claudiu Lazurcă, Pavel Loic, Andrei Bruj, Sorin Grigore, Cătălin Zarițchi, Eduard Iordachi, Albert Vizitiu și Iulian Roșu.

În urma acestei performanțe, formația suceveană și-a câștigat dreptul de participare la Campionatul European Universitar 2024, care se va desfășura în Ungaria, în luna iulie. Echipa USV are în palmares nu mai puțin de trei titluri continentale:  în 2017, la Malaga, în Spania, și în 2022, la Lodz, în Polonia, și în 2023 la Podgorica, în Muntenegru. De asemenea, în 2018, sucevenii s-au clasat pe locul al treilea, la Coimbra, în Portugalia.

Campionatul Național Universitar de handbal masculin de la Suceava s-a desfășurat în organizarea Ministerului Educației, prin Federația Sportului Școlar și Universitar, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Educație Fizică și Sport, Federația Română de Handbal, Clubul Sportiv Universitar din Suceava, Asociația Județeană de Handbal Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceavași Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava.

Gabriel TODERAȘCU