Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava celebrează, în perioada 16 – 18 mai, Zilele liceului, programul pregătit cu acest prilej avându-i în prim plan pe elevi ai instituției, actuali și foști profesori, parteneri și colaboratori.
Manifestările au debutat cu o festivitate în aula instituției, prilej cu care conducerea a făcut o trecere în revistă a celor mai importante momente din viața școlii, a rezultatelor elevilor, dar a venit și cu o serie de noutăți.
Potrivit prof. Virginel Iordache, directorul unității, la Colegiul de Informatică se lansează un cerc școlar de securitate cibernetică și un site nou al școlii, pagină online updatată permanent cu cele mai proaspete informații.
„Cercul de securitate cibernetică se alătură cercului de robotică, înființat în 2022, care abordează activități și cursuri de actualitate, în ton cu tendințele pieței muncii. Începem cu 17 elevi și ne dorim să ne dezvoltăm sub deviza <Cunoaștere, pasiune, tenacitate, performanță>. Profesori îndrumători sunt Mihaela Ildegez și Gabriela Freitag”, a punctat Iordache.
Tot un element de noutate al acestui an îl reprezintă înființarea ciclului gimnazial la colegiul sucevean, din toamnă urmând să funcționeze o clasă a V-a cu program de dimineață, cu predare intensivă a disciplinei informatică.
„Dorim să continuăm cu această tradiție, de sărbătorire a Zilelor Colegiului, în luna mai. E un imbold pentru activitatea de performanță din unitate. Colegiul Național de Informatică este o școală ajunsă la maturitate, anul viitor va împlini 35 de ani. Colegiul a fost înființat în anul 1990 la inițiativa unui grup de cadre didactice sucevene și a constituit la acel moment vârful de lance al învățământului informatic din Suceava. După rătăciri sinuoase, în 1998 școala își găsește sediul aici. În prezent sunt școlarizați 785 de elevi care sunt îndrumați de 45 de profesori. Școala școlarizează elevi la specializările matematică informatică intensiv, științele naturii și filologie, intensiv engleză. 96% dintre absolvenții noștri urmează studii superioare, cei mai mulți la Cluj, Iași, București și Suceava”, a subliniat directorul Iordache.
Acesta a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul oferit în tot acest timp, cadrelor didactice, precum și cadrelor pensionare.
· „Un liceu în care există multă inițiativă, multe idei”
Prezent la manifestare, primarul Ion Lungu a evidențiat colaborarea bună pe care a avut-o cu reprezentanții liceului, „un liceu în care există multă inițiativă, multe idei, cu o bază materială deosebită”.
Acesta a mai apreciat investițiile făcute în școală, subliniind că în timpul mandatelor sale a investit peste 100 de milioane de euro în infrastructura școlilor din municipiul Suceava.
La eveniment a luat parte și Eduard Gabriel Babiuc, din clasa a X-a, medaliat cu bronz la Olimpiada Națională de Informatică, din luna aprilie, de la București.
Vizibil emoționat, elevul a mărturisit că „Spiru Haret” a fost o alegere bună pentru studiile liceale, fiind locul care i-a permis să se dezvolte și să ajungă către performanță.
Au mai luat cuvântul prof. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru - prorector cu activitatea științifică a USV, Narcisa Ștefănescu – inspector școlar de informatică și alți invitați.
Zilele Colegiului ”Spiru Haret” continuă până sâmbătă cu activități organizate de toate catedrele liceului, o parte dintre ele beneficiind și de invitați din spațiul universitar sau de la alte școli.
Comentarii