Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Suceava, deputatul Gheorghe Șoldan, propune deschiderea a 10 centre medicale de permanență pentru a reduce presiunea pe Urgențele Spitalului Județean Suceava. Gheorghe Șoldan consideră că în fruntea listei de priorități ale administrației județene trebuia să se afle de mult una dintre cele mai presante probleme ale sistemului de sănătate din Suceava: supraaglomerarea din Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
„Zilnic, sute de pacienți așteaptă ore în șir pentru a fi consultați, în timp ce personalul medical, depășit numeric, se zbate să facă față avalanșei de cazuri. Acesta este și motivul pentru care medicii tineri urgentiști nu aleg Spitalul Județean Suceava, având de suferit atât sistemul medical, cât și sucevenii. La UPU Suceava sunt doar zece medici urgentiști care trebuie să gestioneze un flux de peste 300 de pacienți zilnic, un efort copleșitor. În mod normal, ar trebui să fie cel puțin 20 de medici urgentiști. Situația este critică și la Pediatrie UPU, așa-numitele „urgențe copii”, unde lipsesc gărzi și sunt compensate de aceiași puțini medici de la urgențele pentru adulți. Și dacă vă imaginați că doar sala de așteptare pentru adulți este mereu plină, cea destinată copiilor are și ea scaunele ocupate aproape tot timpul”, a spus Șoldan. El a atras atenția asupra faptului că nu mai puțin de 1.280 de copii au ajuns de la începutul acestei luni și până ieri la Pediatrie UPU. „În doar 15 zile. În aceste condiții, nu e de mirare că nimeni nu se înscrie pe posturile de medic urgentist la UPU Suceava.
Mulți dintre noi știm prea bine haosul de la Urgențe. Mai puțin cei din conducerea județului, altfel nu îmi explic cum, de ani de zile, nu se preocupă să remedieze această problemă majoră. În schimb, o dată la patru ani, „construiesc spitale”. Doar din declarații”, a declarat Gheorghe Șoldan. El le-a transmis sucevenilor care vor veni pe 9 iunie la vot că este timpul „să trecem de la discursul politicienilor expirați la prioritizarea cu adevărat a sănătății în județul Suceava”.
Gheorghe Șoldan a dat asigurări că unul dintre obiectivele sale în calitate de președinte al Consiliului Județean Suceava va fi eficientizarea sistemului medical.
„Punem la punct infrastructura medicală în județ, aducem cadre medicale suficiente și ne asigurăm că fiecare sucevean poate fi bine tratat în comunitatea în care trăiește. Mă gândesc aici și la pacienții din mediul rural, pentru care distanța mare față de oraș, lipsa unui mijloc de transport, pe lângă problemele de sănătate care îi apasă, sunt probleme deloc de neglijat. Planul meu și al echipei mele este să organizăm și să punem la punct în primă fază zece centre de permanență în mediul rural, în comunitățile mari, distribuite în tot județul, centre care vor funcționa în dispensare construite prin PNDL 2 și care vor fi dotate cu aparatură de investigații medicale. Discutăm cu Casa Județeană de Sănătate, cu Ministerul Sănătății, aducem toți factorii de decizie la aceeași masă, facem o strategie, un plan de lucru și trebuie să funcționeze”, a declarat Gheorghe Șoldan, care a adăugat că „în acest mod, vom degreva UPU Suceava de numărul mare de pacienți, cazurile care nu sunt considerate urgențe medicale fiind preluate/direcționate către aceste centre de permanență, care vor funcționa în afara orelor normale de program și în weekenduri și vor oferi servicii medicale pentru urgențe minore”.
În final el a spus că angajamentul său este unul cât se poate de clar: „să transformăm sistemul de sănătate din Suceava într-un model de eficiență și accesibilitate”.
Comentarii