Salariații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava au întrerupt temporar activitatea, joi, 16 mai și au protestat împotriva discriminării salariale, solicitând eliminarea discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale.

Concret, protestul a vizat tergiversarea adoptării în Camera Deputaților a proiectului de lege PL-x nr. 67/2024, privind aprobarea OUG 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară.

În decembrie 2023, prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 128/2023, s-a urmărit alinierea salarizării personalului din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivel central, pentru a elimina discrepanțele salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale. Dar sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecției mediului nu a fost inclus în această reglementare.

Conform prevederilor HG nr. 1000/2012 și a atribuțiilor stabilite de aceasta, Agenția Națională pentru Protecția Mediului  și Agențiile județene pentru Protecția Mediului au aceleași funcții și atribuții în implementarea politicilor și legislației în domeniul protecției mediului, la nivel național și județean.

Pentru corectarea discriminării, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a depus la Senat un amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG 128. În data de 19.02.2024, Senatul a adoptat proiectul, inclusiv cu amendamentul pentru alinierea salariilor din agențiile județene la nivelul celei naționale.

Proiectul adoptat de Senat a fost înregistrat la Camera Deputaţilor sub nr. Pl-x.67/2024. Acesta a primit majoritatea avizelor, iar ultimul ar fi trebuit obținut pe 23 aprilie de la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, dar nu a fost întrunit cvorumul. A fost repus pe ordinea de zi din 14 mai 2024, dar iar nu a fost cvorum.

„Termenul pentru depunerea raportului (19.03.2024) a fost depășit, iar neadoptarea sau întârzierea adoptării acestui proiect de lege întărește nedreptatea și discriminarea angajaților Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului, având în vedere faptul că majoritatea funcționarilor publici ai altor instituții din teritoriu beneficiază de salariile mărite, începând cu 1 ianuarie 2024.

Dorim să fie luată în considerare această problemă și să se acorde atenția cuvenită rezolvării acestei situații inechitabile care afectează angajații din Agențiile județene pentru Protecția Mediului”, afirmă salariații Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, care au ieșit în fața instituției purtând mesaje precum „Stop discriminării salariale!”.