Cinci elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava participă, la finele acestei săptămâni, la etapa națională a Concursului CanSat, competiție organizată de Agenția Spațială Europeană, în cadrul căreia elevii trebuie să construiască un minisatelit. Acesta trebuie lansat de la înălțimea de 1 kilometru, trebuie să execute o serie de măsurători și apoi să aterizeze în siguranță.
Etapa națională se va desfășura la București.
Echipa VOLTA, îndrumată de profesor Victor Şutac, este formată din cinci tineri pasionați: Gabriel Ioan Țibichi - lider al echipei, Ştefan Bogdan Tonegari - responsabil cu partea mecanică şi electrică, Mihai Flisc şi Paul Spoială - analişti de date, Cezara Elena Bertea - responsabil relații cu publicul.
Pentru competiție, elevii au construit și programat un minisatelit (CanSat), cu volumul şi forma unei doze de băutură.
CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter și va trebui să îndeplinească o misiune impusă, o misiune la alegerea echipelor și să aterizeze în condiții de siguranță. Misiunea primară a CanSat-ului, impusă, este aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice.
„Competițiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea și colectarea datelor (presiune atmosferică, umiditate, temperatură), analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.
Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).
Anul acesta regulamentul de concurs impune şi o misiune secundară, aleasă de fiecare echipă. VOLTA a optat pentru o aterizare ghidată a satelitului și elaborarea unei <hărți a vânturilor> pe baza datelor suplimentare furnizate de accelerometru, GPS, giroscop, magnetometru etc.”, au menționat reprezentanții instituției.
Etapa națională a concursului CanSat este organizată de ESERO (European Space Education Resource Office) și Agenția Spațială Europeană (ESA), în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).
Comentarii