Garda de Mediu Suceava a anunțat că în data de 4 iunie a constatat o mortalitate piscicolă importantă în apropiere de râul Siret, la Dolhasca.

Circa 200 de kilograme de pește mort din speciile scobar (90%) și oblete, clean, biban etc. (10%) a fost colectat de pe un luciu de apă izolat de râul Siret.

S-a constatat în teren că luciul de apă a fost format în urma amenajării căilor de acces pentru lucrările ce se desfășoară la drumul județean Suceava - Dolhasca, în cadrul proiectului ,,Regiunea Nord-Est – Axa Rutieră Strategică 1 – Iași – Suceava’’.

”În urma rezultatelor buletinelor de analiză nu s-a putut stabili cu exactitate cauza mortalității piscicole din acumularea de lângă râul Siret. Fenomenul s-a manifestat doar pe acumularea de apă izolata de răul Siret din zona amonte a podului rutier DJ 208 din localitatea Dolhasca, fără a fi afectată calitatea apei râului Siret.

În timpul controlului s-a finalizat activitatea de colectare a peștilor morți din zona acumulării, urmând a fi predați către un operator autorizat în vederea incinerării”, a transmis Garda de Mediu Suceava.

Comisarii de mediu au sesizat Poliția orașului Dolhasca, care a deschis dosar penal pentru infracțiunea de infectare a apei, dar și pentru fapta de ,,evacuare, aruncare sau injectare, în apele de suprafață sau subterane, de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor ori fondul piscicol”.

Cum sursa de poluare nu este clară, este destul de evident că cercetarea penală a fost deschisă in rem, față de fapte.