Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că a semnat, vineri, contractul pentru un proiect în valoare de 3,4 milioane de euro pentru reducerea riscului la infecțiile nosocomiale în Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava. Gheorghe Flutur a precizat că proiectul este finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Flutur a subliniat că proiectul este extrem de important pentru Spitalul Clinic Județean, pentru care vor fi achiziționate 16 calupuri de materiale. „Să nu avem nevoie de ele. În primul rând organizăm saloane de o singură persoană pentru izolare microbiologică. Apoi saloane cu presiune negativă, adică aerul care iese întâi trece printr-un filtru pentru a nu contamina mediul ambiant. Tot prin acest proiect se va asigura și un control microbiologic al aerului în blocurile operatoare și în ATI”, a explicat șeful administrației județene.

El a adăugat că Spitalul Clinic Județean Suceava va beneficia și de monitorizare automată și control al calității aerului în ATI, dotarea unui laborator de microbiologie cu analizoare automate de identificare și depistare a acestor infecții și efectuarea în timp rapid a antibiogramelor. „Proiectul mai include și cumpărarea unui sistem complet automat de diagnostic molecular pentru analizele de sânge și alte lichide biologice și vom dota secțiile cu aparate de nebulizare. Sunt aparate pe bază de ceață, de aburi, extrem de eficient în combaterea nosocomialelor. De asemenea, spitalul va fi dotat și cu roboți de dezinfecție și va avea și un cabinet mobil de sterilizare a echipamentului personalului sanitar. Un sistem de sterilizare, instrumentar medical bazat pe tehnologii cu plasmă”, a arătat Gheorghe Flutur.

El a precizat că toate aceste dotări sunt foarte importante pentru că astfel crește gradul de siguranță a pacienților în Spitalul Clinic Județean de la Suceava.