Consiliul Județean Suceava a aprobat, cu unanimitate de voturi, desemnarea unuia dintre cei doi vicepreședinți ai acestei instituții, Vasile Tofan, pentru a exercita temporar atribuțiile președintelui CJ, Gheorghe Flutur. În cadrul ședinței, Gheorghe Flutur a precizat faptul că în spațiul public au apărut discuții cu privire la această desemnare, însă a arătat că este doar o chestiune procedurală. „Puteam să facem mai demult, de la începutul mandatului, acest lucru. Există această prevedere în Codul Administrativ pentru anumite condiții speciale, cine este desemnatul de drept în locul președintelui. Propunerea pe care v-o fac este domnul Vasile Tofan, vicepreședintele Consiliului Județean”, a arătat Gheorghe Flutur.

El a subliniat faptul că această delegare nu are vreo legătură cu faptul că ar pleca undeva. În cadrul dezbaterilor, consilierul PSD Cristian Macsim a spus că din punctul său de vedere este o interpretare forțată a prevederilor Codului Administrativ, în condițiile în care funcția de președinte nu este vacantă, iar Gheorghe Flutur nu se află în imposibilitatea de a-și continua mandatul la conducerea instituției. „Eu spun că e o interpretare puțin forțată a prevederilor Codului Administrativ pentru că funcția nu e vacantă. Iar dumneavoastră sunteți bine, sănătos”, a spus Macsim.

La rândul său, Gheorghe Flutur i-a răspuns că este bine și sănătos, iar această desemnare e o chestiune de procedură. „Asta e o chestiune să fie acolo. Puteam să o fac la începutul mandatului și au făcut-o majoritatea colegilor noștri din țară. Și au fost cazuri și la primării unde a fost desemnat unul dintre viceprimari”, a declarat președintele CJ Suceava.

Nu în ultimul rând, secretarul general al județului, Petru Tănasă, le-a explicat consilierilor județeni că există două situații în care se desemnează unul din cei doi vicepreședinți ai CJ pentru a exercita atribuțiile președintelui. „Unul este în caz de vacanță a postului, în caz de suspendare a mandatului și în caz de imposibilitatea exercitării mandatului. Și a doua situație, în celelalte cazuri de absență, când președintele dă o dispoziție pentru desemnarea vicepreședintelui”, a declarat Tănase. El a arătat că în țară au existat situații mai complicate în care a fost nevoie să fie convocat Consiliul Județean, motiv pentru care a fost promovat acest proiect de hotărâre.