Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni și Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți au fost premiate pentru implicarea lor în probleme de mediu, în acțiuni de dezvoltare durabilă și de promovare a responsabilității față de mediu, în cadrul proiectului „Eco-nomie pentru comunitatea ta”, derulat de Junior Achievement România și Raiffeisen Bank.

Proiectul susține liceele în demersul de a crește, în rândul elevilor, responsabilitatea cu privire la problemele de mediu specifice comunității lor.

20 de echipe de elevi, alături de profesorii coordonatori, și-au prezentat proiectele pentru dezvoltare durabilă în cadrul evenimentului final, zece licee din țară, printre care cele două din județ, fiind evidențiate.

Cele 10 licee vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, ce va putea fi utilizat exclusiv pentru derularea unor acțiuni ce contribuie la gestionarea responsabilă a resurselor în cadrul școlii sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

„Cele zece proiecte aparținând unor licee din București și din țarăau fost premiate pentru relevanța acțiunilor propuse în raport cu nevoile identificate la nivelul comunităților și impactul pozitiv pe care îl pot crea.

De la reciclarea creativă la amenajarea dendrobotanică a spațiilor din jurul liceelor și protejarea habitatelor și a biodiversității din comunitate, toate proiectele au demonstrat angajament față de dezvoltarea durabilă și protejarea mediului. Suntem alături de Junior Achievement România de 14 ani, iar prin <Eco-nomie pentru comunitatea ta>, ne-am bucurat să susținem o inițiativă care și-a propus să încurajeze liceenii să adopte atitudini responsabile față de mediu”, arătat Bogdan Popa, vicepreședinte, Operațiuni & IT, Raiffeisen Bank România.

Organizatorii competiției au mai arătat că „169 de licee din 96 de localități au parcurs prima etapă a proiectului prin utilizarea resurselor educaționale disponibile pe platforma JA Learn, în activități la clasă. Astfel, peste 6.280 de elevi au parcurs studii de caz sau exerciții de lucru în echipă prin intermediul cărora și-au dezvoltat o mai bună înțelegere a conceptelor și principiilor specifice sustenabilității – ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică, economie verde.

28 dintre aceste licee au continuat cu etapa a doua a proiectului, prin derularea unor acțiuni de informare a membrilor comunității pe teme de utilizare responsabilă a resurselor de mediu și planificarea unor acțiuni fezabile în viitorul apropiat. Organizată sub formă de competiție, această etapă a vizat capacitatea liceenilor de a propune soluții pentru probleme de mediu și de a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor”.

Gala finală s-a desfășurat la sfârșitul lunii mai, la sediul central Raiffeisen Bank.