Una dintre cele mai recente acțiuni ale Gărzii Forestiere Suceava, efectuată în zona de munte a județului, s-a soldat cu aplicarea unor sancțiuni semnificative, de peste 32.000 lei (echivalentul a 6.600 de euro).

Astfel, la un control privind respectarea regimului silvic, efectuat la începutul lunii iulie 2024, s-a descoperit că un operator economic din Brodina deținea în depozit 81 mc de lemn de lucru de rășinoase în plus față de inventarul justificat cu documente de proveniență.

Cantitatea respectivă a fost confiscată valoric, urmând ca administratorul firmei să achite o valoare de 22.400 lei.

La această sumă se adaugă 10.000 lei cu care a fost amendat pentru diferențele dintre stocul faptic și cel scriptic.

”Trebuie menționat că la un control efectuat cu trei luni mai devreme la același operator economic s-au constatat aceleași abateri, fiind confiscat atunci un volum de 346 mc materiale lemnoase, cu o valoare de peste 72.900 lei. S-au aplicat atunci amenzi în valoare de 35.000 lei. Se pare că sancțiunile nu au fost suficiente pentru a corecta atitudinea administratorului respectiv, fiind necesare și alte acțiuni. Am operat datele controalelor în sistemul propriu de programare a controalelor pe baza analizei de risc”, a precizat Aurel Dumitriu, șeful Direcției de Control al Regimului Silvic și Cinegetic.

Reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au adăugat că s-au demarat verificări pentru a identifica sursele materialului lemnos achiziționat fără proveniență și vor acorda o atenție sporită furnizorilor și beneficiarilor de lemn din zona Brodina.