Copiii fac parte din grupul persoanelor foarte vulnerabile la caniculă, indiferent că este vorba despre sugari sau de copii mai mari, și de aceea Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis sfaturi de care trebuie să țină cont adulții din jurul celor mici. În primul rând, pentru copii trebuie asigurat un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Îmbrăcămintea lor trebuie să fie lejeră, confecționată din materiale naturale. Copiii vor fi scoși din casă numai în afara perioadelor caniculare din zi, la locuri de joacă amplasate doar la umbră și, obligatoriu, cu capul și fața protejate cu o pălărie cu boruri mari. Pentru bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni se va evita expunerea directă la soare și plimbările în intervalul orar 10.00-18.00.

„Nu modificați regimul de alimentație al copilului prin introducerea de alimente noi în această perioadă și asigurați-i hidratarea corespunzătoare cu apă plată, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate. În cazul sugarilor, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanți. Vor evita consumul de cafea și alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului, la fel și cea generală”, recomandă specialiștii din cadrul DSP Suceava.

De aceeași atenție pentru igienă trebuie să se bucure și copilul: haine și/sau scutece curate și uscate, igienă riguroasă a pielii, prin îmbăierea copilului cel puțin o dată pe zi și, obligatoriu, seara la culcare. În restul timpului copilului i se va face toaleta locală sau ori de câte ori este nevoie. Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.

„La cel mai mic semn de suferință al copilului sau al mamei, prezentați-vă la medicul de familie pentru a se decide conduita terapeutică”, este recomandarea DSP.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică recomandă atenție pentru toate grupurile de persoane vulnerabile - copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi. „Oferiți-le lichide în mod regulat, chiar dacă nu le solicită, păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate și asigurați-vă că au un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului”, spun specialiștii.

Pentru hidratare bolnavii cronici și vârstnicii trebuie să consume apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți. Alimentația trebuie să fie bazată predominant pe legume și fructe proaspete, fără alimentele cu risc de perisabilitate, fără alcool și cafea. Este util ca în perioadele de caniculă persoanele cu afecțiuni cronice: cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Circulația pe stradă în perioadele de vârf ale caniculei este de evitat sau, dacă deplasarea este absolut necesară, îmbrăcămintea trebuie să fie ușoară, din materiale naturale și obligatoriu trebuie purtată pe cap o pălărie de protecție. Igiena personală se menține cu rigurozitate prin efectuarea a câte 3-4 dușuri/zi.