Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) dă startul joi, 11 iulie, concursului de admitere pentru ciclurile de studii de licență, masterat și doctorat. Procesul de admitere se va desfășura în perioada 11-18 iulie - fără zilele de 13 și 14 iulie - pentru specializările unde există probe, și 11-19 iulie - fără zilele de 13 și 14 iulie - pentru specializările unde admiterea se face pe baza mediilor. În această sesiune de admitere USV oferă 3.060 de locuri bugetate (fără taxă), cel mai mare număr de locuri bugetate din istoria sa, repartizate pe cele aproape 100 de programe de studiu la nivel de licență și masterat, alături de 13 domenii de doctorat și 12 specializări pentru formare continuă.

În acest an candidații interesați de oferta educațională a USV pot opta pentru unul dintre cele 1.565 de locuri bugetate la ciclul de studii de licență. 42 de locuri dintre acestea au fost alocate absolvenților de liceu din mediul rural, 22 de locuri absolvenților de liceu proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități, iar alte 15 locuri candidaților de etnie romă. De asemenea, 460 de locuri bugetate cu bursă sunt destinate candidaților români de pretutindeni. Pentru tinerii care doresc să urmeze studii la distanță USV scoate la concurs 450 de locuri. În plus, pentru absolvenții de facultate care doresc să obțină o a doua specializare, au fost prevăzute 300 de locuri pentru conversie profesională.

Indiferent de facultatea sau programul de studiu pentru care vor opta, bobocii USV cu media de minimum 9,00 la examenul de bacalaureat vor primi câte o tabletă cu stilou digital. Totodată, peste 30% dintre viitorii studenți vor primi burse lunare cu valori cuprinse între 900 și 1.800 lei pe lună.

În privința masteratului, candidații au la dispoziție 760 de locuri bugetate, distribuite pe cele 40 de programe de studiu. Dintre acestea, 4 locuri bugetate sunt rezervate candidaților de etnie romă și alte 25 de locuri persoanelor cu cerințe educaționale speciale/dizabilități.

Candidații au posibilitatea de a se înscrie atât on-site, în campusul USV, cât și on-line, folosind platforma de înscriere disponibilă, iar plata taxei de înscriere și de înmatriculare se poate face online.

Candidații români de pretutindeni pot opta pentru a se înscrie la USV sau la centrele special organizate în orașe din Republica Moldova și Ucraina. Astfel de centre de înscriere din Republica Moldova se găsesc în Chișinău, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, unde înscrierile se fac în perioada 11-13 iulie, la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Sîngerei, în perioada 15-16 iulie și în orașul Edineț, la Liceul Teoretic „Pan Halippa”, în perioada 15-17 iulie. În Ucraina înscrierile pentru USV se fac la liceul din localitatea Horbova, în perioada 15-18 iulie. Etnicii români admiși la USV pot beneficia de burse de studiu în lei, atribuite în ordinea mediilor de admitere, în cuantum de 900 de lei/lună.

Pentru confirmarea locului ocupat candidatul declarat admis trebuie să se înmatriculeze cel târziu până la data de 29 iulie, ora 16:00. Informații detaliate despre procesul de Admitere 2024 pot fi obținute consultând pagina https://admitere.usv.ro/.