Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Rădăuți, în care a funcționat până în 1990 sucursala Băncii Naționale a României și apoi a Băncii Comerciale Române, este scoasă din nou la vânzare. Clădirea este monument istoric clasat în grupa B, astfel că proprietarul actual, Ionuț Bobu, care a primit-o donație de la tatăl său, Aurel Bobu, după ce acesta a achiziționat-o în 2019, a notificat luna trecută atât Primăria Rădăuți, cât și Direcția pentru Cultură și Consiliul Județean Suceava despre intenția de vânzare, așa cum prevede legea. Primarul de Rădăuți, Bogdan Loghin, a declarat că suma de vânzare, de 5 milioane de euro, este prea mare pentru bugetul orașului, așa că le propune consilierilor locali să nu-și exercite dreptul de preemțiune.

Direcția de Cultură Suceava a decis, de asemenea, să nu-și exercite dreptul de preemțiune și o opțiune similară are și Consiliul Județean. O decizie în acest sens se va lua prin votul consilierilor în ședința de joi, 11 iulie a.c..

Motivația CJ este aceea că „imobilul situat în municipiul Rădăuți, str. Piața Unirii nr. 65, (...) înscris în Lista Monumentelor istorice, nu este necesar desfășurării activității Consiliului Județean Suceava la data formulării ofertei, nu se justifică necesitatea și oportunitatea imobilului sus menționat”.

Clădirea cu o amprentă la sol de 315 mp este formată din demisol, parter, etaj și pod și a fost vândută în 2019 împreună cu alte trei construcții, cu amprentă la sol de 105 mp, 103 mp și 24 mp. Curtea în care se află clădirea monument are o suprafață de 1.800 mp și proprietatea mai include 1.353 mp de teren arabil.  

Imobilul a fost construit în 1940 pentru BNR, în paralel cu unul similar și cu aceeași destinație la Câmpulung Moldovenesc. În 1990, activitățile comerciale precum și o parte dintre sedii, inclusiv cel de la Rădăuți, ale BNR au fost preluate de Banca Comercială Română (BCR). Pachetul majoritar de acțiuni al BCR a fost vândut în 2006 de guvern, austriecilor de la Erste Bank.

Proprietarul imobilului, Ionuț Bobu, nu a putut fi contactat. De la firma sa ni s-a transmis că este în vacanță până săptămâna viitoare.