Profesor drd. Paula Tamara Ciobîcă a fost recent în Republica Moldova, unde a asistat la un program interdisciplinar nou, pe care și-a propus să-l implementeze și la instituția unde predă limba română, Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți.

În cadrul acestei acțiuni a fost lansat un concept nou de integrare a disciplinelor școlare, intitulat ILIADA, care reprezintă abrevierea pentru Istorie, Lectură, Inginerie, Artă, Digitalizare și Acțiune.

”La casa lui Creangă, sub cușma lui Guguță, la masa tăcerii și în sala argintie am creat dosare de personaje istorice, s-a propus un nou auxiliar curricular, s-a conceptualizat o platformă cu proiecte multimedia pentru profesori și, ceea ce este cel mai important, s-a adoptat o rezoluție.

Filmul Siberia din oase, prezentat de însăși cineasta Leontina Vatamanu, Expedițiile Memoriei din Kazahstan și Siberia, derulate de Octavian Țîcu, doctor în istorie și  Biblioteca vie, prin Igor Șarov, doctor în istorie, Anatol Petrenco, doctor habilitat, Ion Negrei, cercetător științific și Pavel Cerbușcă, doctor în științe ale educației au oferit prilej de documentare și reflecție.

Focul de tabără de la Academia Basarabiei, ediția I, a stimulat dialoguri socratice. Unul din subiectele intens discutate a fost Inteligența artificială versus inteligența emoțională”, a descris profesoara din Rădăuți experiența din Republica Moldova, la care au participat 100 de profesori, din care doi din Rădăuți.

Evenimentul a avut loc la Chișinău, în perioada 4-7 iulie, sub genericul Educația istorică în condițiile provocărilor de la începutul mileniului III, la Universitatea de Stat din Moldova și la Complexul Turistic Costești.

Este vorba de prima ediție a Academiei Basarabiei, program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limba română, organizat de Universitatea de Stat din Moldova și AgiroMd și finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Practic, Academia Moldovei își propune să consolideze legăturile culturale și educaționale dintre România și Republica Moldova, oferind profesorilor un cadru propice pentru schimbul de experiențe și dezvoltarea profesională.

”Mulțumim celor care au făcut ca acest gând să prindă suflu: doamnei președinte Mariana Marin, domnului rector Igor Șarov și întregii echipe AgiroMd. Mulțumim pentru aceste zile minunate în care am învățat să ascultăm, să ne exprimăm liber opiniile și să luăm atitudine. Vom implementa în sala de clasă noul concept, vom disemina activitățile în unitățile școlare în care revenim cu satisfacția lucrului bine făcut și cu mulțumirea trăirii unei experiențe deosebite”, a concluzionat profesor drd. Paula Tamara Ciobîcă.