Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MECT) şi Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) au lansat, luni, un sistem electronic destinat schimbului de informaţii între autorităţile române şi cele din statele din UE pentru recunoaştea calificărilor profesionale.
  Sistemul Informatic pentru Piaţa Internă (IMI) din România este un instrument electronic prin intermediul căruia autorităţile din statele membre UE şi SEE vor face schimb de informaţii mult mai rapid.

"De exemplu, un doctor român vrea să se angajeze în Marea Britanie şi depune un formular de aplicare pentru post. Dacă există dubii cu privire la documentele lui, Colegiul Medicilor din Marea Britanie contactează autoritatea competentă română, CMR, care verifică dacă acea persoană este medic sau nu. IMI face schimbul de informaţii mult mai rapid", a explicat reprezentantul Comisiei Europene, Nicholas Leapman, prezent la evenimentul de lansare.

Pentru început, IMI va fi utilizat pentru a veni în sprijinul dispoziţiilor referitoare la asistenţa reciprocă din directiva revizuită privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Până în prezent au fost introduse în IMI patru profesii, respectiv medic, farmacist, fizioterapeut şi contabil, în perioada următoare numărul acestora urmând a ajunge la 11.

Prima solicitare primită de partea română este datată 10 martie 2008, iar până în prezent au fost primite prin intermediul IMI 10 solicitări, dintre care doar două mai aşteaptă un răspuns. La nivel european, în primele patru luni de activitate au existat aproximativ 85 de solicitări.

De asemenea, următoarea componentă care urmează să fie inclusă în Sistemul Informatic pentru Piaţa Internă este cea a serviciilor.