Afirmaţiile ministrului Daniel Funeriu despre salariile profesorilor au fost scoase din context şi preluate "deformat" în presă, intenţia nefiind de a face aprecieri calitative pe acest subiect, ci de a răspunde strict, într-un cadru retoric, la o întrebare primită pe email, precizează MECTS.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) arată, vineri, într-un comunicat de presă, că mass-media a preluat "deformat" declaraţiile făcute de ministrul Daniel Funeriu în emisiunea "Naşul" de joi, de la B1TV.
"Afirmaţiile ministrului Educaţiei au fost scoase din context. Declaraţia exactă a ministrului Daniel Petru Funeriu are următorul conţinut: «…Şi întrebările din acest email, cărora vreau să le răspund foarte, foarte ferm pentru că eu cred că, paradoxal, aceste întrebări sunt justificate. Întrebarea începe aşa: Noi, cadrele didactice, murim de foame. Am o întrebare: cunoaşteţi vreun cadru didactic sau vreun angajat al statului care moare de foame în România? Eu nu cunosc. Departe de mine gândul să spun că salariile profesorilor sunt salarii foarte bune, departe de mine gândul să spun că nu este loc pentru mai bine. Dimpotrivă, dacă aş putea să fac acest lucru, în limitele bugetare, l-aş face mâine. Ştim bine prin ce situaţie trece ţara, iar modul în care ministerul se achită de datoriile sale pentru profesori este un mod normal. Nu este excepţional faptul că plătim salariile, dar mesajul meu către profesori este să aibă încredere în acest minister care i-a plătit, i-a angajat şi îi va plăti şi angaja în continuare»", precizează purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu, în comunicatul de presă.
Aceasta a adăugat că intenţia ministrului Daniel Funeriu nu a fost aceea de a face aprecieri calitative la adresa salariilor cadrelor didactice, ci de a răspunde strict, într-un anume cadru retoric, la o întrebare primită pe email.
"Regretăm faptul că prin această scoatere din context, spusele ministrului Educaţiei ar putea da naştere la interpretări răuvoitoare în raport cu poziţia asumată în mod constant de minister, conform căreia optimizarea situaţiei resurselor umane din educaţie reprezintă o prioritate a mandatului domnului Daniel Petru Funeriu, atât la nivel legislativ, cât şi la nivelul asigurării şi achitării drepturilor salariale", mai arată Melania Vergu.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda l-a criticat, într-o postare pe blog, pe ministrul Daniel Funeriu, pentru o declaraţie a acestuia despre salariile profesorilor, susţinând că speră ca deţinătorul portofoliului Educaţiei în Guvern să-şi retragă afirmaţiile.
Preda menţionează că a citit în presă o declaraţie a ministrului Funeriu pe care o consideră "nepotrivită": "Aţi văzut dumneavoastră un profesor sau un funcţionar al statului să moară de foame din cauza salariului?".
"O asemenea retorică nu face decât să irite. Cu atât mai mult într-un context social deja tensionat şi - fapt fundamental - în condiţiile în care salariile din educaţie sunt mizerabile. Faptul că «n-a murit nimeni» nu anulează precaritatea în care trăiesc zeci de mii de profesori. Sper ca D. Funeriu să retragă declaraţia", scrie Preda.
El afirmă, de asemenea, că nu anunţă nimic bun calendarul grevelor preconizate de sindicaliştii din educaţie.
"În perioada de criză, retorica reformei nu are trecere nicăieri. Cu atât mai puţin în rândul unor sindicate care mobilizează puţine resurse umane (rata de afiliere nefiind foarte înaltă), dar care dispun de instrumente de presiune semnificative. Rezultatul cel mai previzibil al grevei va fi iritarea părinţilor. De ce? Pentru că e greu de crezut că Guvernul va găsi resurse pentru a spori salariile penibile, cum e greu de crezut că sindicaliştii vor ceda în faţa inteligenţei unui ministru reformist. În aceste condiţii, costul va fi plătit de către elevii silitori şi de părinţii care mizează încă pe şcoală, şi nu (doar) pe lecţiile private", mai susţine Preda.
Comentarii