Reprezentanţii sindicaliştilor prezenţi, vineri, la discuţiile cu premierul Emil Boc au subliniat că nu renunţă la protestele anunţate până nu obţin salariul minim pe economie de 705 lei şi modificări la legea salarizării unice şi la cea a pensiilor.

"Vom ieşi în stradă până când va creşte salariul minim la 705 lei, deoarece valoarea actuală de 600 de lei menţine piaţa gri", a declarat vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.

Sindicaliştii nu s-au arătat mulţumiţi de întâlnirea de vineri de la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc şi miniştrii Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu şi Daniel Funeriu, precizând că nu mai cred în promisiuni şi vor acte normative care să reglementeze solicitările lor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că premierul le-a dat asigurări cu privire la rezolvarea salarizării din învăţământ.

Premierul Emil Boc şi liderii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit, vineri, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre majorarea salariului minim, legea salarizării şi legea pensiilor.

Salariile aflate în plată în noiembrie 2009 sunt menţinute în 2010, dar nu la nivelul din ultima lună a anului trecut, în care au fost incluse sporuri ilegale, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, precizând că discuţiile pe această temă vor continua şi sâmbătă, la ora 12.00, cu liderii sindicali.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, la finalul discuţiilor că, începând de luni, va fi constituită o echipă tehnică de specialişti care va încerca să găsească o soluţie fezabilă privind majorarea salariului minim pe economie de la 600 la 705 lei.

"Discutăm şi de contracte colective în vigoare, dar mai discutăm şi de despre nişte grile salariale care există de la începutul anilor '90 şi care se dovedesc a fi total neproductive şi nestimulative", a precizat Costin.

Liderul BNS s-a arătat mulţumit de "micul pas înainte" cu privire la legea pensiilor, prin confirmarea plafonului minim de 40 la sută din salariul mediu pe economie.

"BNS a cerut premierului şi celorlalţi miniştri ca sistemul public de pensii şi reforma în acest domeniu să fie discutate la pachet cu tot ceea ce ţine de tratamentul fiscal al veniturilor în piaţa muncii din România, pentru că trebuie umblat în regim de urgenţă în Codul fiscal, acolo unde se tratează veniturile din muncă şi impozitarea acestora", a spus Costin.

Liderul BNS a mai spus că sindicaliştii se vor întâlni, marţi, la Guvern cu premierul, miniştri Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii, pentru a discuta de mecanismul sistemului public de asigurări de sănătate. Costin a adăugat că trebuie adoptate unele măsuri cu caracter de urgenţă pentru a putea pune în echilibru sistemul public de sănătate.

Preşedintele BNS a mai spus că le-a cerut guvernanţilor ca pensionarilor care trăiesc în zona sărăciei să li se completeze veniturile prin măsuri dedicate de protecţie socială.

Liderul BNS şi-a exprimat speranţa, în urma discuţiilor de vineri, că în cel mult două săptămâni să se poată face toate modificările necesare pe Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, pentru a întări rostul şi rolul funcţionarului public în societate, pentru că acesta este abuzat, trimis în justiţie, atunci când trebuie să pună în aplicare legea.

"Apreciem faptul că, cel puţin azi (vineri, n.r.), premierul şi ceilalţi miniştri au înţeles că este nevoie ca funcţionarii publici să fie protejaţi în exercitarea actului profesional", a precizat Costin.

La întâlnirea de vineri, de la Ministerul Muncii, s-a discutat şi despre reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au cel puţin doi copii în îngrijire.