Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, referitor la OUG pe legile justiției, că soluția a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Această soluție a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum știți cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR", a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că ordonanța de urgență corelează anumite prevederi pentru o mai bună practică în domeniul judiciar.

"Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentu a asigura o mai bună practică a actului de justiției. Justiția trebuie să fie o garanție a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate", a completat liderul de la Palatul Victoria.

Ordonanța, care a fost transmisă vineri seară către CSM și intrată în posesia MEDIAFAX, prevede, printre altele, amânarea pensionării anticipate a magistraților. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022. Potrivit documentului, potențialul impact al acestei prevederi asupra resurselor umane din parchete și instanțe a fost subliniat și de către Comisia de la Veneția, care a recomandat renunțarea la schema de pensionare anticipată. În OUG se arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA, și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Parchetul General a criticat, duminică seară, unele prevederi din OUG, avertizând că există pericolul ca acestea încalce ordinea constituțională.