Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni, pe Facebook, că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA. Ea a primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM.

"Astazi am transmis catre Presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:
Adina Florea - procuror sef DNA;
Elena Georgiana Hosu - procuror sef adjunct DIICOT;
Florena-Esther Sterschi- procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Secția pentru Procurori a CSM a motivat vineri avizul negativ dat Adinei Florea, pentru funcția de procuror-șef DNA. Procurorii CSM susțin, referitor la declarația "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public" făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, "împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru". În ceea ce privește aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea.

Adina Florea a fost propusă la șef la DNA de către Tudorel Toader în data de 6 septembrie. O zi mai târziu, Procurorul general Augustin Lazăr anunța că se fac verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde provine și Adina Florea, existând suspiciuni că de acolo a apărut în spațiul public protocolul secret din 2016. În data de 27 septembrie a fost programată audierea în fața CSM a Adinei Florea, dar aceasta a fost amânată tocmai pentru a fi finalizată cercetarea disciplinară cerută de procurorul general. Audierea a fost reluată pe 8 octombrie și ulterior a venit și avizul negativ.