Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat, luni, că potrivit datelor preliminarii, aproximativ 6.000 de elevi nu s-au prezentat la prima sesiune a exmanului de Bacalaureat, iar dintre cei 129.000 care s-au prezentat, 84 au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, informează Mediafax.

"Au fost 136.000 de elevi înscriși aproximativ, s-au prezentat 129.000. Deci primul semnal de alarmă e ce s-a întâmplat cu cei 6.000 de elevi ? Care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen? 84 de elevi au fost scoși din examen, un număr exagerat de mare aș putea spune, pentru că știau că pedeapsa este destul de drastică, doi ani de zile nu se mai pot apropia de examenul de bacalaureat dacă au avut tentativă de fraudă", a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena 3.

Ministrul Educației a remartcat și județele care au obținut peste media națională, respectiv Clujul - cu un procent de aproape 81%, Iași - 76%, Bacău - 75%.

Alte patru județe au procente de promovabilitate între 70% și 75%, respectiv Sibiul, Galațiul, Brașovul și Capitala.

"La polul celălalt, deci cu rezultatele cele mai slabe, avem din păcate Ilfovul- cu 38%, Giurgiu - cu 47%, Harghita - cu 50%. Vom putea reveni cu date suplimentare pentru că noi ne-am uitat într-un timp care nu ne-a permis să deducem mai multe concluzii în legătură cu acest examen. Am primit în această perioadă sute de mesaje de la elevi, pe telefonul meu personal, ei invocă dificultatea subiectelor, dar un subiect este ușor dacă l-ai învățat. Examenul de Bacalaureat nu se poate pregăti într-o săptămână sau două înainte de susținerea efectivă a probelor. Un examen se pregătește în toți anii de liceu", a completat ministrul Educației.

Primele rezultate ale examenului de bacalaureat au fost publicate, luni, fiind înregistrate 177 de medii de 10, potrivit datelor Ministerului Educației.

Primele rezultate au fost publicate de ministerul Educației pe site-ul bacalaureat.edu.ro și pot fi consultate aici: bacalaureat.edu.ro/IndexHarta.aspx">http://bacalaureat.edu.ro/IndexHarta.aspx

Contestaţiile pot fi depuse luni, în intervalul orar 12:00-16:00.

Între 9 și 12 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 13 iulie.

Candidații care nu au promovat se pot înscrie pentru a doua sesiune de examen, în perioada 15 - 19 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

* susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
* susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
* obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Peste 136.000 de candidaţi, 116.316 din promoţia curentă şi 19.771 din promoţiile anterioare, s-au înscris pentru a susţine prima sesiune a examenului.