Reprezentanţii ANSVSA au realizat activităţi de control pe litoral în cadrul cărora au controlat peste 200 de unităţi alimentare. Aceşti au amendat 74 de dintre unităţile verificate cu peste 350 de mii de lei pentru nereguli de igienă, depozitare şi etichetare.

Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat 239 de unități alimentare.

Controalele au vizat167 de unități de alimentație publică, 3 pizzerii, 5 cantine, 2 cofetării/patiserii, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 42 de magazine alimentare, 2 supermarket-uri, 1 depozit alimentar, 2 unități de procesare lapte și o unitate de produse congelate, potrivit unui comunicat ANSVSA remis luni, MEDIAFAX.

În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 37 de unități, respectiv 13 restaurante, 6 unități tip fast – food, 6 unități tip bufet, 1 rulotă, 3 magazine alimentare, 3 baruri, 4 laboratoare cofetărie/patiserie și 1 unitate procesare lapte, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 351.000 de lei.

Totodată, au fost emise două Ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru o unitate de procesare lapte și o unitate tip fast-food.