Deputatul USR Claudiu Năsui a transmis, luni, că în perioada 2007-2018 statul a cheltuit 66 de miioane de euro pentru sistemul 112, care acum nu funcționează. El a adăugat că 13.5 milioane de euro din total s-au dus numai la firmele controlate de fostul deputat Sebastian Ghiță.

„Statul a eșuat, după ce ne-a taxat 66 de milioane de euro pentru 112. În afară de costul inestimabil de vieți omenești, statul ne-a și taxat la suprapreț pentru a avea un sistem unic de alertă care nu funcționează. Din 2007 până în 2018, statul a cheltuit aproximativ 66 de milioane de euro pentru a implementa unele din soluțiile pe care acum ni le prezintă ca strategii salvatoare, dar pe viitor. Mai mult, din toți banii aceștia, 13.5 milioane de euro s-au dus la firme controlate de nimeni altul decât Sebastian Ghiță. Vedem cum acest apropiat al puterii nu a nenorocit doar software-ul pentru sistemul de sănătate, dar este puternic implicat și în contractele cu STS. Toți banii aceștia, iar rezultatele le-am văzut la Caracal, în Apuseni și în cine știe câte alte cazuri care au rămas departe de lumina media”, a scris Claudiu Năsui, pe Facebook.

El a adăugat că în timp ce guvernul eșuează, românii întreprinzători care vin cu soluții sunt ignorați de stat.

„Între timp, românii întreprinzători care vin cu soluții și care au afaceri de succes în domeniul IT sunt flituiți de statul român. De exemplu, tânărul care dorește să folosească Internetul și sisteme similare unor aplicații și care se oferă să doneze (?!?) aceste soluții statului. De asemenea, am avut oameni care s-au oferit să vină cu soluții și la criza CNAS, dar deschiderea a fost aceeași, adică lipsă. Orice om normal și guvern funcțional ar explora o astfel de variantă, însă cum s-ar mai motiva risipa de milioane de euro din bani publici, dacă soluțiile ar veni din partea unor cetățeni dezinteresați sau a unor companii care taxează sume la prețul pieței? Cum ar mai crea sistemul milionarii de hârtie care fac bani din afacerile cu statul?”, a adăugat Năsui.

Reacția deputatului USR vine în contextul crimei de la Caracal, unde Alexandra nu a mai putut fi salvată, deși a sunat de trei ori la 112 pentru a cere ajutor.