Prezentarea unei volum cu participarea autorului, un spectacol de teatru documentar, urmate de o dezbatere cu publicul prezent, vor avea loc în cursul zilei de miercuri, 11 mai, în cadrul unui eveniment care are în prim-plan suferința românească în timpul deportărilor în gulagul sovietic.

Evenimentul va debuta la ora 13.00 la USV BookCafe, unde vor avea loc prezentarea volumului „O memorie vie a deportărilor” și o întâlnire cu Margareta Spînu-Cemîrtan, scriitoare și supraviețuitoare a gulagului. Întâlnirea va fi moderată de Liviu Dospinescu, profesor de studii teatrale şi culturale la Universitatea Laval, Canada. La acest eveniment, intrarea este liberă.

În cursul serii care va urma, începând cu ora 19.00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea loc spectacolul monodramă şi teatru documentar „Să nu ne răzbunaţi”, al Companiei Culturale ARTelier, cu Silvia Răileanu. Dramatizarea a fost realizată după o carte a monahului Moise și vorbește despre suferinţele românilor deportaţi în Siberia.

Spectacolul de teatru va fi urmat de o dezbatere cu publicul, avându-i ca invitaţi pe Margareta Spînu-Cemîrtan şi pe Liviu Dospinescu. Margareta Spînu-Cemîrtan este autoarea mai multor cărți, între care „Lupii”, „Dragoste de porumbei”, „Siberia de acasă” și „Fiarele”, în care apar mărturii despre deportarea familiei sale și chinurile îndurate în Siberia, întoarcerea acasă și începuturile unei mereu noi vieţi.

Preţul unui bilet la spectacolul de teatru este de 10 lei, cu excepţia studenţilor, elevilor şi pensionarilor, pentru care prețul biletului este de 5 lei.