Polițiștii au luat măsura reținerii în arest a doi suceveni care au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de ”mărturie mincinoasă”, după ce ar fi dat declarații în favoarea unor prieteni care au condus fără permis. Sunt două cazuri complicate, în care polițiștii au fost angrenați în urmăriri în trafic după cei care au refuzat să oprească la semnal. Inițial, au fost reținuți în arest cei care au condus fără permis, iar acum a venit rândul celor care au încercat să-i favorizeze. Anchetele au fost destul de complicate și întinse pe săptămâni. 

Primul caz este de la Rădăuți, din data de 1 aprilie. În acea zi, un echipaj de la Poliția municipiului Rădăuți, în timp ce se afla în control pe strada Libertății, a făcut semnal de oprire unui autoturism Mitsubishi Pajero, cu volan pe dreapta. Polițiștii l-au observat la volan pe Marcu Prinț, cunoscut cu preocupări infracționale și cunoscut de asemenea pentru că nu are permis de conducere. 

Când a văzut mașina de poliție după el, suspectul a coborât de la volanul autoturismului și a încercat să se ascundă în zona parcării centrale a municipiului Rădăuți. Marcu Prinț a fost urmărit și încătușat.

După cum se cunoștea, baza de date a confirmat că acesta nu are permis de conducere. Mașina pe care o conducea nu avea ITP valabil, RCA și îi lipsea un număr de înmatriculare. De altfel, Prinț nu a prezentat nici un document privind mașina, încasând mai multe amenzi.

Având în vedere recidiva cu privire la infracțiunea de conducere fără permis, pe numele lui Marcu Prinț a fost emisă la acea vreme o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul poliției județene.

În mașina urmărită s-a mai aflat și Ciprian Beghean, din Voitinel. Audiat în calitate de suspect, acesta ar fi făcut afirmații mincinoase și nu ar fi spus tot ce știe cu privire la evenimentul din data de 1 aprilie, îngreunând cercetările.

Marți, 10 mai, suspectul a fost audiat în calitate de suspect, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, fiind reținut în arestul poliției județene. 

Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

 

·        Urmărire după o mașină în care erau patru tineri. Cine a condus?

Al doilea caz s-a înregistrat la Vicovu de Sus, pe 28 aprilie. În acea zi, un echipaj de la Poliția orașului Vicovu de Sus a observat în trafic un autoturism BMW, despre care deținea date că este condus de un tânăr fără permis.

Și în acest caz a avut loc o urmărire. Șoferul autoturismului și-a continuat deplasarea, iar după o urmărire de aproximativ 1,5 km a fost blocat în trafic. Polițiștii au găsit coborâți din mașină patru tineri, toți din Straja. Toți au fost audiați cu privire la cine a condus.   

Polițiștii au avut date încă de la început cu privire la tânărul care a condus (care nu este posesor de permis de conducere).

Numai că unul dintre cei din mașină a dat declarații contrare, îngreunând ancheta. Este vorba de Marian Cireș, care a refuzat ulterior să mai dea declarații, când i s-a adus la cunoștință sesizarea din oficiu cu privire la infracțiunea de „mărturie mincinoasă”.

După continuarea cercetărilor, marți, 10 mai, Marian Cireș, din Straja, a fost reținut 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Și în acest caz ancheta continuă și este în plină desfășurare.