Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Economiei, Florin Spătaru, de la care dorește să afle despre orientarea investițiilor străine directe către județul Suceava și dezvoltarea unor clustere inovative în jurul Universității ”Ștefan cel Mare”. Aceste întrebări vin pe fondul unui trend pozitiv al investițiilor străine directe care se localizează în România și care reprezintă unul dintre indicatorii care ne dau speranță că performanțele economiei românești vor fi mai bune de la un an la altul.

”Cu toate acestea, zonele dezvoltate ale țării (București-Ilfov, Cluj, Arad etc.) sunt cele care captează cel mai mult din acest flux de investiții, deși țara noastră are nevoie de o coeziune economică și socială reală la nivel național. Așa cum ați susținut în declarații publice recente, susțineți apariția unor zone de dezvoltare bazate pe inovație și utilizarea optimală a resurselor naționale. Din câte cunoașteți, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este una dintre cele mai dinamice universități din țară, dezvoltând programe de studii pe mai multe direcţii de cunoaştere: ştiinţe ale naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe umaniste, ştiinţe sociale, ştiinţe economice şi administrative”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul sucevean mai spune că performanțele deosebite ale absolvenților Universității „Ştefan cel Mare”, confirmate prin încrederea angajatorilor români, ar trebui să fie cel mai puternic argument pentru elaborarea și implementarea unor politici guvernamentale stimulative pentru investițiile străine directe care ar dori să dezvolte unități de producție la Suceava. În acest context, ministrul Economiei a fost întrebat dacă are în vedere să utilizeze Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava ca punct central de înființare a unor zone industriale dezvoltate cu ajutorul investițiilor străine directe. De asemenea, Ioan Balan mai vrea să știe dacă se vor face propuneri pentru aplicarea unor facilități, cu caracter temporar, pentru investitorii străini direcți care își propun sădezvolte unități de producție inovative în județul Suceava și care să fructifice performanțele absolvenților Universității „Ştefan cel Mare”.