Prefectura Suceava a transmis că până luni, 9 mai 2022, la nivelul județului s-au autorecenzat doar 184.279 persoane, respectiv 29,9% din populația rezidentă estimată la 1 decembrie 2021, de 616.434 persoane.

Prefectul Alexandru Moldovan a declarat că din numărul total de persoane autorecenzate, 61% sunt din mediul rural, iar 39% din mediul urban. În ce privește modalitatea de autorecenzare, 26% din populația județului s-a autorecenzat pe cont propriu, iar 74% au apelat la centrele de autorecenzare asistată. „După o perioadă de stagnare a autorecenzării, începând cu zilele de după sărbătorile pascale, site-ul www.recensamantromania.ro a cunoscut un asalt, prin înregistrarea în aplicație a populației care s-a autorecenzat online, atât pe cont propriu, cât și prin intermediul recenzorilor de autorecenzare asistată”, a arătat Alexandru Moldovan. El a precizat că aplicația funcționează non-stop, cu pauze pentru mentenanță, iar persoanele care nu s-au autorecenzat încă o pot face până la data de 15 mai a.c., ora 24:00, atât pentru a primi o zi liberă, acolo unde este cazul, dar și pentru a evita vizita unui recenzor în etapa a 3-a a Recensământului Populației și Locuințelor 2021, în perioada 16 mai – 17 iulie a.c.

Prefectul a amintit că autorecenzarea este disponibilă pentru populație, în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic, telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.

Alexandru Moldovan a spus că persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

De asemenea, autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.