Pe24 iunie, când se sărbătoreşte Naşterea ,,Sfântului Ioan Botezătorul” şi Aducerea moaştelor ,,Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou la Suceava”, a devenit deja o tradiţie ca în această zi credincioşii din parohia ,,Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni, alături de părinţii duhovniceşti, să participe la Sfânta Liturghie, săvârşită în biserica voievodală a domnitorului Ştefan Tomşa, îmbrăcaţi în straie populare.

La îndemnul preoţilor, cu mic, cu mare, fiecare credincios a scos din lada de zestre minunatele creaţii populare moştenite de la strămoşi, marcând astfel Ziua Universală a Iei, eveniment ce face parte din activităţile pe care parohia, împreună cu Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni, le organizează în fiecare an cu diferite ocazii deosebite din viaţa comunităţii.

După oficierea Sfintei Liturghii, preoţii parohi Georgian şi Constantin Rotar au ţinut un cuvânt legat de importanţa purtării portului nostru popular, în care valorile şi respectul pentru credinţă şi neam rămân nealterate.

,,Se cuvine să purtăm cu mândrie aceste costume populare pentru că ne reprezintă şi ne reamintesc rădăcinile şi importanţa veşmântului tradiţional românesc pentru păstrarea demnităţii şi identităţii de credinţă, neam şi ţară. În această zi ne identificăm cu fiecare dintre noi cu strămoşii noştri, cu credinţa noastră strămoşească, cu datinile şi obiceiurile noastre. Îmbrăcând costumul popular trezim la realitate conştiinţa noastră, aici în străvechea biserică aflată sub ocrotirea Sfinţilor Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina”, a precizat preotul Georgian Rotar.

La final, cei prezenţi au fost felicitaţi de către părinţii slujitori pentru că au răspuns la chemarea de a transmite prin portul popular un mesaj de păstrare a identităţii şi tradiţiilor româneşti. La plecare fiecare credincios a primit câte un bucheţel de sânziene şi un pachet cu sarmale pregătite de gospodinele parohiei.