Este un fapt recunoscut că printre mărcile noastre identitare, costumul popular se bucură de o largă apreciere, fiind o dovadă a gustului artistic și a priceperii celor care-l confecționează, o mândrie pentru purtători.

Dintre piesele vestimentare ce-l compun, se detașează cămașa tradițională femeiască, mai nou folosindu-se termenul „ie”, bogat ornamentată, păstrând în modelele brodate, țesute sau cusute, semne și simboluri ancestrale ce ilustrează o anume concepție despre lume și viață.

Nu întâmplător, Asociația „La Blouse Roumaine” i-a dedicat o zi, de Sânziene, când se deschid porțile soarelui, inițiativa fiind preluată în toate țările unde se află comunități de români.

Dornenii se bucură de o frumoasă sărbătoare dedicată „Zilei Universale a Iei” (aprobată începând de anul acesta prin lege), încă din 2014, organizată de Primăria municipiului, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, în parteneriat cu  Orion Media.

Ediția de anul acesta a fost așteptată cu nerăbdare și atent pregătită de organizatori. Numeroșii participanți, cei mai mulți purtând ii tradiționale, au putut urmări un spectacol susținut de cunoscutul Ansamblu folcloric „Dorna Dorului” (echipe de tineri și seniori, coordonați de Liliana Groza și Dumitru Candrea), dar și de un invitat special, care reprezintă tot ce a adus muzicii populare și costumului popular mai frumos și mai autentic, Sofia Vicoveanca.

Marea Doamnă a cântecului popular a încântat publicul cu un repertoriu ales, cu intervenții pline de umor, creând o atmosferă cu totul specială. Mulțumirea publicului s-a exprimat prin aplauze și prin cuvântul primarului, Ilie Boncheș.

Începând cu ediția a II-a, sărbătoarea a fost însuflețită și de crearea grupului „Șezătoarea” care activează în cadrul Muzeului Etnografic. Inițiativa reunirii într-un grup organizat a doamnelor care schimbau impresii despre realizarea unei cămăși tradiționale se datorează meșterului popular Nicoleta Irimescu, imediat aderând la grup mai multe persoane, care și-au propus să descopere și să confecționeze cămăși după modele tradiționale, mai ales din zona etnografică Dorna. În acești ani, doamnele au creat adevărate bijuterii cu care au fost prezente la expoziții în cadrul muzeului, la festivaluri din zonă, în spațiul virtual.

S-au organizat schimburi de experiență cu alte grupuri. Foarte multe persoane au apelat la experiența doamnelor din grup pentru a învăța să croiască, să coase modele și să-și finalizeze propriile ii. O parte din creațiile grupului au putut fi admirate în cadrul Târgului„ Bucovina magică” din parcul stațiunii, unde a avut loc sărbătoarea, de această dată expunând Minorica Șulschi, Domnica Netea (și frumoase curele cu mărgele), Lorica Bota, Paraschiva Abutnăriței, Genoveva Seftiuc, Brighita Baciu, Ruxandra Ardeleanu, Glicheria Lakatoș.

Un juriu de cunoscători a selectat (cu dificultate, dintre numeroșii purtători), pe cei care aveau costume autentice, fiind premiați cu diplome și obiecte tradiționale câte trei persoane sau cupluri, după criteriile: cea mai autentică și frumoasă ie; cea mai autentică și frumoasă cămașă tradițională bărbătească; cel mai frumos costum popular feminin; cel mai frumos costum popular masculin; cel mai tânăr purtător de costum popular; cea mai frumoasă familie tradițională. Toți doritorii au fost protagoniștii unei şedinţe foto realizate de o echipă de tineri artiști fotografi.

Considerăm că toți participanții purtători de costum tradițional sunt premiați pentru bucuria de a păstra această valoare a Bucovinei, a tuturor românilor, și de a se regăsi în atmosfera unei sărbători care cinstește tot ce este autentic românesc. Suntem convinși că această frumoasă „Poveste…” va continua la Vatra Dornei.

Paraschiva Abutnăriței