Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a anunțat că toți românii care au fost amendați pentru necompletarea formularului PLF în timpul pandemiei de coronavirus își vor primi banii înapoi. Gheorghe Șoldan a declarat că proiectul de lege inițiat în acest sens împreună cu deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a fost votat miercuri în Parlamentul României.

Șoldan a arătat că legea prevede anularea tuturor amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) și restituirea, la cerere, a sumelor plătite de către românii care au fost amendați. „Am votat, de fapt, o lege cerută de toți românii care au luptat pentru a-și face dreptate în această situație, provocată de o măsură ce a fost greșit aplicată de autorități. Un sistem birocratic încremenit în proceduri neînțelese și care punea românii inutil să se adreseze instanțelor de judecată m-a făcut să mă implic pentru rezolvarea acestei situații”, a spus deputatul social-democrat. El a arătat că mii de români au primit pe nedrept amenzi pentru necompletarea PLF sau completarea greșită a acestuia, iar soluția pentru a-i degreva de un calvar în justiție a fost inițierea legii pentru anularea acestor amenzi. Gheorghe Șoldan a subliniat faptul că nimeni nu ar fi crezut că dezbaterea privind problema amenzilor primite în mod nedrept de mii de români, pentru necompletarea formularului digital PLF, va ajunge vreodată în Parlament.

„A fost o nedreptate și o povară financiară pentru mii de români să plătească o amendă de 1.000 sau 2.000 de lei, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei chiar au completat formularul digital. Doar că nici ei, nici DSP, nu mai puteau dovedi completarea formularului. Autoritățile ridicau din umeri, ziceau că nu pot anula amenzile, că trebuie plătite, conform legilor în vigoare, și îndemnau oamenii să conteste în instanță. Mii de români, în același timp, căutau soluții singuri alături de avocați și juriști”, a precizat deputatul PSD de Suceava. El a mai spus că deși unii au cerut anularea amenzilor în instanțe, legea trebuie să fie aplicată la fel pentru toată lumea.

„De aceea, am inițiat acest proiect de lege, să reparăm o eroare pe care statul trebuie să și-o asume, și să dăm tuturor banii înapoi. Mai mult, le cer scuze tuturor românilor amendați în mod nedrept de statul român, pentru tot chinul prin care au trecut”, a mai declarat Gheorghe Șoldan. El le-a mulțumit tuturor colegilor din Parlamentul României care au votat pentru această lege, care urmează să fie trimisă la promulgare la Președintele României, după care își va produce efectele.