La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, va avea loc miercuri, 2 noiembrie a.c., de la ora 14.00, lansarea romanului „Cei care cumpără stele” (București, Editura Trei, 2022), semnat de cunoscuta scriitoare Anca Mizumschi, stabilită în Statele Unite ale Americii. Despre carte vor vorbi criticii literari Elena-Brândușa Steiciuc și Isabel Vintilă, precum și scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor-șef al „Bucovinei literare”. Autoarea romanului, Anca Mizumschi, va fi prezentă la evenimentul desfășurat cu ocazia împlinirii a opt decenii de la fondarea revistei „Bucovina literară”.Organizatorii manifestării sunt Consiliul Județean Suceava, prin Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni și Editura Trei din București.

 

„<Cei care cumpără stele> este un fel de labirint literar”

Am aflat de la organizatorii evenimentului cultural de pe 2 noiembrie că despre romanul Ancăi Mizumschi au scris deja prozatori renumiți precum Matei Vișniec și Petru Cimpoeșu. Poetul și dramaturgul rădăuțean Matei Vișniec subliniază: „Dintr-o fascinantă galaxie poetică pe care a construit-o cu migală timp de câteva decenii, Anca Mizumschi ne trimite acum o cometă în proză. Este o carte șlefuită ca un diamant, cu personaje enigmatice și încântătoare purtând în ele mistere și drame, doldora de exotisme, dar și de pasarele afective savant construite. Anca Mizumschi ne îmbarcă în multiple călătorii pe axe istorice și geografice, între Orient și Occident, între fabule filosofice și experienţe onirice… Surprinzătoare, delicioasă prin abundenţa de informaţii și prin precizia descrierilor, <Cei care cumpără stele> este un fel de labirint literar scăpând tuturor tentativelor de catalogare și din care, hipnotizat de arome și povești, nu mai vrei să ieși.”

La rândul său, cunoscutul romancier Petru Cimpoeșu este de părere că: „După primele 20-30 de pagini, cititorul la început sceptic sau numai blazat din mine și-a regăsit bucuria lecturii. Fraza impecabilă, lucrată în filigran, forța și bogăția imaginilor, exotismul lumii care se ivea sub ochii mei, cu împărați, astrologi, djinni, alchimiști în căutarea pietrei filosofale sau aventurieri călătorind peste mări și țări, trezeau simțuri ațipite, invitau la visare cu ochii deschiși, reînviau lumea de basm a copilului uitat undeva în depărtarea anilor. O poveste desprinsă parcă din <O mie și una de nopți>, fermecătoare, profundă și de un pitoresc învolt, răsplătindu-și cu asupra de măsură cititorul.”

 

Autoarea a primit mai multe premii literare în România

Din prezentarea făcută de reprezentanții Bibliotecii Bucovinei aflăm că Anca Mizumschieste scriitoare, eseistă, poetă, public speaker, realizatoare de emisiuni culturale. Începând cu 1993, anul debutului ei în volum, a publicat: Est (1993), Opera Capitală (1995), Poze cu zimți (2008), Anca lui Noe (2009), Versouri (2010), În moalele cerului (2012) și Țara mea suspendată (2018). Textele Ancăi Mizumschi au intrat în trei antologii de autor – Carte de citire (2012), Madrugada (2013), Metropolitana (2018) – precum și în mai multe antologii în limba română sau internaționale: Strong Romanian – Polish Anthology (1997), 27 Romanian Poets (Stockholm, 2011), Mujer en la aduana – 10 poetas rumanas contemporáneas (Madrid, 2022). „Articolele și poeziile sale au fost publicate în reviste de cultură din țară, iar poeziile ei au fost traduse în spaniolă, suedeză, germană, italiană, franceză, maghiară, cehă, albaneză și chineză. Autoarea a primit mai multe premii literare în România. Eseurile și conferințele ei includ teme precum: identitate și exil, trauma colectivă și transgenerațională”, au completat organizatorii evenimentului cultural de miercuri, de la Biblioteca Bucovinei.