Cea mai recentă premieră a teatrului sucevean - „Cum l-am îngropat pe Stalin”, de Artur Solomonov, montată de regizorul Theodor-Cristian Popescu, va avea premiera pe 12 mai, în debutul Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2024.

Spectacolul reprezintă o premieră națională, fiind pentru prima dată când acest text este montat într-un teatru în România.

Echipa de producție este formată din: Theodor-Cristian Popescu – regia, Raluca Rădulescu – traducerea, Raluca Alexandrescu – scenografia, Ovidiu Iloc - compoziție muzicală, Costi Baciu - lighting design, George Roșu - graphic design.

Distribuția spectacolului:Woldemar Arkadievici/Stalin – Cosmin Panaite, Valentina – Clara Popadiuc, Autorul piesei despre Stalin – Diana Lazăr, Lenin – Cătălin Ștefan Mîndru, Beria – Delu Lucaci, Hrușciov – Cristina Florea, Omul de la Minister – Horia Andrei Butnaru, Primul paznic – Răzvan Bănuț, Al doilea paznic – Iulian Burciu, Primul Stalin tânăr – Alexandru Marin, Al doilea Stalin tânăr – Bogdan Amurăriței, La pian – Johannes Raimund Onesciuc.

„Cum l-am îngropat pe Stalin” este despre uluitoarea plasticitate a psihicului uman, despre disponibilitatea lui, în anumite condiții, de a imita unele dintre cele mai grave și dăunătoare practici ale trecutului totalitar, care continuă să ne urmărească și astăzi. Trecutul și-a pus amprenta, într-un mod destul de profund, pe momentul prezent și este foarte posibil să devină viitor. Textul scris de Solomonov ne arată cu câtă simplitate și îndemânare se poate transforma o persoană într-un tiran și, în același timp, ușurința cu care îi permit cei care îl susțin să devină unul. Tema propusă de Artur Solomonov ne permite să investigăm modul în care stalinismul germinează în sufletele ființelor umane de astăzi. În încercarea de a răspunde la această întrebare, nu este posibil să rămânem doar în zona de gravă seriozitate, acesta fiind motivul pentru care textul nu este doar relevant și înfiorător, ci și amuzant.

Theodor-Cristian Popescu, regizorul spectacolului, prezintă viziunea și demersul său artistic: „O despărțire de trecutul apăsător și lung, propusă de un teatru rus. Demitizarea lui Stalin, conducătorul-tiran, constructor al Uniunii Sovietice. 

Printr-un <râs profund și precis>. Ministerul Culturii susține inițiativa – telegramă de felicitare, medalie. De la Kremlin, însă, vin reacții ambigue, iritate.

Și vechiul mecanism al fricii se reactivează, virusând din nou comportamentele, mentalitățile, relațiile și, finalmente, rostul și funcția artei teatrale. Când aceste condiții vechi sunt (din nou) întrunite, președintele preia direct frâiele și construiește el mai departe. Atât realitatea, cât și ficțiunea. Realitatea-ficțiune. Pe care o cântăm din nou, în cor.

Mai încercăm să râdem?”

Dramaturgul Artur Solomonov a scris „Cum l-am îngropat pe Stalin” în decembrie 2018, iar textul a fost publicat în mediul online de revista Snob, pe data de 5 martie 2019 (data morții lui Stalin), cu fotografii de arhivă și filmări de pe vremea dictatorului, fapt care a reușit să provoace controverse în comunitatea emigranților ruși.Prima lectură publică a textului a avut loc pe 4 iulie a aceluiași an, la renumitul „Teatr.Doc” din Moscova. Însă de atunci doar „Teatr.Doc” și o altă companie de teatru curajoasă, din Chelyabinsk, au îndrăznit să pună în scenă piesa în Rusia.

Un regizor extraordinar de pasionat de domeniul său, un regizor deschizător de drumuri în ceea ce privește formulele de teatralitate novatoare, Theodor-Cristian Popescu are un CV impresionant, cu peste 70 de spectacole montate, majoritatea fiind texte contemporane, în premieră națională, cu numeroase participări la festivaluri de renume și turnee în: Ungaria, Bulgaria, Austria, Franța, Germania, Marea Britanie.Theodor-Cristian Popescu este unul dintre pionierii teatrului independent românesc de după 1989, odată cu înființarea Companiei Teatrale 777, de la București.

A înființat și a condusLa Compagnie Theodor-Cristian Popescu la Montréal, Canada, unde a trăit câțiva ani și a predat la The University of Montana din Missoula, The National Theatre School of Canada și The University of Quebec din Montréal, Canada.

Regizorul Theodor-Cristian Popescu ne propune cu fiecare spectacol montat o viziune proaspătă și neconvențională, iar dintre cele mai recente spectacole care poartă semnătura lui menționăm: „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev, montat la Teatrul Național Târgu Mureș, „Cloaca” de Maria Goos, la Teatrul Nottara București, „Bang” de Marius von Mayenburg, la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, și „Sclavi” de Maria Manolescu, la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

„Vă așteptăm, cu drag, la teatru!”, au transmis reprezentanții TMMVS.