Cei care s-au sacrificat pe câmpul de luptă și veteranii care au supraviețuit marilor războaie de apărare a patriei au fost omagiați luni, la Suceava, de Ziua Națională a Veteranilor de Război. Ceremonia organizată de reprezentanții  Asociației Naționale a Veteranilor de Război - Filiala Județeană ”Mușatinii” Suceava, împreună cu autoritățile municipale, s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din Parcul Central al Sucevei, unde au participat veterani de război și urmași ai acestora, autorități județene și locale, subunități militare și reprezentanți ai bisericii, elevi care au adus omagiul lor și spectatori.

Evenimentul a debutat cu un ceremonial religios, după care au urmat mesajele conducătorilor Prefecturii, ai Consiliului Județean Suceava și ai Primăriei Suceava, care au reamintit celor prezenți respectul și recunoștința pe care trebuie să le purtăm veșnic celor care au luptat pentru patrie. Din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Județeană ”Mușatinii”, președintelui filialei, col. rtg. Neculai Niga, a transmis mesajul său eroilor neamului: ”Acesta este un fericit prilej de a vă adresa un sincer și din suflet omagiu de recunoștință pentru curajul, bărbăția, vitejia și dăruirea de care a-ți dat dovadă pe parcursul marilor lupte ale războiului, la care, în plină tinerețe fiind, v-ați angajat fără zăbavă în urma chemării patriei.”

Soborul de preoți din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost condus de Părintele Protopop Ionel Budeanu, care a oferit din partea instituției pe care o reprezintă patru înalte distincții ”Crucea Bucovinei” unor veterani de război sau urmași ai acestora.

În afara reprezentanților de instituții, au vrut să aducă omagiul lor un grup de 50 de copii ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Suceava, care au recitat poezia ”Se sting veteranii” și au depus flori albe la Monumentul Eroilor. La finalul ceremoniei, subunitățile militare au prezentat onorul, în timp ce reprezentanții instituțiilor locale și județene au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor.

Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită în fiecare an la 29 aprilie, în urma emiterii Înaltului Decret Regal al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, în care decizia era justificată astfel: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”. Se instituia atunci onorantul titlu de ”Veteran de Război”, iar cei prezenți luni la ceremonie au adus un omagiu celor care au luptat cu onoare și jertfă pentru idealurile naționale ale României.