Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), structură din care fac parte peste 8.000 de angajați din județ, face presiuni către Ministerul Finanțelor pentru a interveni pentru a asigura acordarea începând din această lună, și nu cu întârziere, a indemnizației de hrană promisă celor din sistem.

Reamintim că la salariul din luna decembrie, care intră în plată în luna ianuarie, personalul din învățământ ar fi trebuit să primească o indemnizație de hrană. Acest spor însă întârzie și, din ultimele informații, banii vor fi virați în conturile beneficiarilor abia din februarie.

Indemnizația de hrană se calculează astfel: 2x salariul minim pe economie/12 luni, 2×1900/12=317 lei/lună.

„Unitățile de învățământ au fost atenționate să nu calculeze, în vederea acordării, odată cu drepturile salariale aferente lunii decembrie 2018, indemnizația de hrană care se cuvine pentru luna decembrie 2018”, se arată în scrisoarea trimisă marți, 8 ianuarie, de FSLI către Ministerul Finanțelor.

Sindicaliștii spun că au cerut explicații Ministerului Educației, mai ales că aceste prevederi au venit după ce unitățile de învățământ calculaseră salariile cu norma de hrană inclusă.

”Ni s-a comunicat că Ministerul Educației a solicitat Ministerului Finanțelor Publice deschiderea de credite bugetare pentru luna ianuarie, inclusiv fondurile necesare pentru acordarea acestei indemnizații, însă printr-o adresă a Ministerului Finanțelor s-a transmis că < (...) în înțelegerea noastră, personalul din sectorul bugetar are dreptul la indemnizațiile de hrană începând cu ianuarie 2019, plata acestora urmând să se efectueze începând cu luna februarie. Ca urmare nu putem da curs solicitării dumneavoastră ()..>”, arată FSLI în scrisoarea adresată Ministrului Finanțelor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ spune că răspunsul reprezentanților Ministerului de Finanțe nu a ținut cont de toate actele normative în vigoare.

 În document se mai arată că ceea ce diferă, în privința calculului și plății indemnizației de hrană, este faptul că pentru luna decembrie, se calculează în raport cu salariul minim brut de 1.900 de lei, în timp ce, din ianuarie, se raportează la nivelul de 2.080 de lei salariul minim.

„În acest context, FSLI apreciază că este necesară intervenția ministrului de Finanțe (...), care să țină seama de ansamblul actelor normative aplicabile și care să conducă la aplicarea legii și nu la neaplicarea acesteia”, arată FSLI.