Chiar dacă e criză profundă, unele afaceri merg strună. Zilele trecute, Consiliul Județean Suceava a aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare să aloce suma de 7.000.000 de lei pentru dotarea Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu 44 de ventilatoare.

Banii provin din excedentul bugetului județului Suceava înregistrat la finalul anului 2019 și au fost direcționați către spital pentru a reuși să facă față provocărilor uriașe cauzate de numărul tot mai mare de infectări cu COVID-19.

Conform unui calcul simplu, un ventilator va costa aproape 160.000 de lei. Un preț extrem de piperat și care nu știm dacă se justifică.

Asta în condițiile în care firma Dedeman, care a decis să sponsorizeze Spitalul din Bacău, a primit o ofertă de la furnizorul de ventilatoare la un preț de două ori mai mic decât cel pe care vrea să-l achite autoritățile din Suceava.

Astfel, un ventilator ATI adult/pediatric similar celui care ar trebui să ajungă la Suceava va costa 69.895 de lei, fără TVA, iar dacă adăugăm și acest cost prețul final ajunge la 83.175 de lei. Adică jumătate din ceea ce vor plăti autoritățile sucevene.

În prețul de achiziție al ventilatoarelor de la Bacău sunt cuprinse și 50 de bucăți filtre de umidificare, precum și 25 de bucăți de tubulatură unică de utilizare pentru adulți.

Montajul, punerea în funcțiune, instructajul și remedierea eventualelor defecțiuni sunt asigurate gratuit, iar perioada de garanție este de 24 de luni. Singura problemă este timpul mai lung de livrare a ventilatoarelor, respectiv între 12-14 săptămâni, ceea ce ar putea reprezenta o problemă serioasă în actualele condiții.

Poate că autoritățile din Suceava vor reuși să obțină ventilatoarele mult mai rapid, ceea ce ar justifica întrucâtva prețul dublu care va fi achitat.