Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat recent și trimis în judecată un dosar important privind traficanți de droguri de risc, faptele fiind destul de vechi. Au fost trimiși în judecată trei tineri, acuzați de implicarea în afaceri în special cu canabis, însă și cu haşiş şi ecstasy, care vindeau unor clienți din municipiile Suceava și Rădăuți.

Personajul cheie din acest dosar este un tânăr în vârstă de 30 de ani, din municipiul Rădăuți, Cireșel Cornelius Dicoiaș, cel acuzat că procura droguri din Spania și le comercializa pe raza judeţului Suceava. În locuinţa lui Cireşel, la vremea perchezițiilor din anul 2016, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au găsit o uniformă de polițist de frontieră și două legitimații cu insigna „Antidrog”, ceea ce le-a confirmat anchetatorilor faptul că tânărul a răspândit între alte persoane care se ocupau cu traficul de droguri ideea că ar fi ofiţer sub acoperire şi astfel a avut cale liberă să-şi desfăşoare activitatea infracțională.

De altfel, Cireşel Cornelius Dicoiaş se prezenta pe reţelele de socializare ca lucrător antidrog şi SRI.

Din datele adunate de anchetatori rezultă că Cireşel a început să vândă canabis în Rădăuţi din anul 2012, după ce mai mulţi tineri care se ocupau de această afacere au dispărut de pe piaţă, fiind prinşi de structurile de combatere a crimei organizate.

Cel puțin în cazul canabisului este vorba de kilograme traficate, vândute cu 80-90 de lei gramul.

Interesant este și că tânărul,pentru a se proteja cât mai mult, depozita drogurile într-un autoturism Mercedes pe care nu îl folosea şi îl ţinea învelit cu o prelată, în spatele unei case din Marginea. Doar de acolo lua marfa, în condiții de siguranță maximă.

Din această maşină au fost ridicate, la percheziţiile din iulie 2016, cantități de canabis.

Treptat, structurile de combatere a crimei organizate au ajuns cu cercetările și la inculpaţii Alexandru Ursache şi Mihai Tudor Lungu, ambii din municipiul Suceava. Pe data de 11 februarie 2016, aceştia au fost prinşi la scurt timp după ce au ridicat de la Cireşel cantitatea de aproximativ 50 de grame de canabis.

 

Cărăuși de droguri în lume

Numele inculpaţilor Alexandru Ursache şi Mihai Tudor Lungu apar şi în marele dosar privind cărăuşii de droguri din Suceava care au făcut transporturi în toată lumea.

Încă din 2008, poliţiştii şi procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unui grup format din 14 membri, constituit în vederea racolării de persoane şi punerea acestora la dispoziţia unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc. Acestea operau pe relaţiile Turcia – Europa de Vest, Turcia – China şi America de Sud – Vestul Europei. În urma investigaţiilor s-a stabilit că membrii grupării au racolat 93 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, de pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, care transportau diferite cantităţi de droguri de mare risc, cocaină şi heroină, pe rutele menţionate, în beneficiul unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri. Conform informaţiilor de la acea vreme, Alexandru Ursache, zis „America”, a fost arestat în Irlanda, în timp ce Tudor Mihai Lungu, în Norvegia. 

Toți cei trei tineri amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.