Săptămâna aceasta se naște un nou traseu turistic în Bucovina.

Via Huțulca, un traseu tematic de drumeție, care va pune în valoare moștenirea culturală a huțulilor, urmează să fie trasat joi, 22 iulie, cu ajutorul voluntarilor, de către Asociația pentru Turism Bucovina.

Traseul va avea ca punct de plecare pasul Ciumârna (cunoscut sub numele de pasul Palma) și va traversa localitățile Vatra Moldoviței – Moldovița – Argel – Brodina de Jos – Brodina de Sus – Izvoarele Sucevei – Ulma, făcând legătura cu fantastica Via Transilvanica, ce se bucură de un succes uriaș printre iubitorii de drumeție din țară și din străinătate.

Acest nou traseu, având un grad de dificultate ușor spre mediu, va putea fi parcurs în etape cuprinse între 7 și 15 km și va fi implementat în teren atât din resursele proprii ale APT Bucovina, cât și cu sprijinul comunității locale, prin voluntariat, sponsorizări și donații.

Traseul a fost identificat în teren și configurat de către specialiști membri ai APT Bucovina: Pascal Garnier, Petrică Ariciuc și Ionuț Loba, cu sprijinul lectorului universitar Dinu Oprea, de la Facultatea de Geografie a Universității ”Ștefan cel Mare Suceava”, și al unor reprezentanți ai comunității de huțuli.

“Bucovina are nevoie de o rețea mai amplă de trasee turistice care să fie accesibilă unui public larg. Cererea pentru un turism care îmbină descoperirea patrimoniului și practicarea unor activități în aer liber este în creștere. Pentru ca o destinație turistică să rămână în topul preferințelor celor care o vizitează, este necesar ca în fiecare an să se creeze și să se promoveze noi posibilități de petrecere a timpului liber”, spun reprezentanții APT.

Marcarea traseului în teren se va face prin folosirea săgeților indicatoare și a panourilor informative.

 

De ce Via Huțulca?

Datorită prezenței comunităților de huțuli încă din secolul al XVII-lea, Obcinele Bucovinei oferă un exemplu unic de habitat de munte, alcătuind un superb peisaj de gospodării tradiționale, dispersate pe culmi.

Alegând Via Huțulca, turiștii se pot bucura de poienile înflorite și de poveștile localnicilor deosebit de primitori, trăind experiențe de neuitat. De-a lungul traseului, vor putea vizita gospodării tradiționale, vor lua parte la activitățile cotidiene, vor avea ocazia să participe la degustări de brânză direct la stână sau se vor bucura de demonstrații de încondeiere de ouă, meșteșug dus la rang de artă de către huțuli.

Traseul își propune promovarea acestor experiențe turiștilor și vizitatorilor din Obcinele Bucovinei, invitându-i să viziteze inclusiv zone mai puțin cunoscute, să descopere arhitectura populară și atracțiile turistice autentice. De asemenea, vor fi promovate în acest mod serviciile de cazare și masă din regiune, precum și cultivarea respectului pentru natură și pentru protejarea mediului înconjurător.

 

Voluntarii, împărțiți în patru grupuri

Primirea voluntarilor se va face la ora 09.00, în curtea Liceului Tehnologic ”Vasile COCEA” din Moldovița.

După un instructaj de 30 minute, voluntarii vor fi împărțiți în 4 grupuri, unul pentru fiecare tronson (de aprox. 8 km) al traseului:

Tronson 1: Pasul Ciumârna (Palma) - Satul Ciumârna, șef de echipă Petrică Ariciuc

Tronson 2: Satul Ciumârna - Moldovița, șef de echipă Ionuț Loba

Tronson 3: Moldovița - Drum forestier Lucina, șef de echipă Pascal Garnier

Tronson 4: Drum forestier Lucina - Argel, șef de echipă Gabriel Breabăn

Pentru fiecare tronson va exista o echipă de marcaj cu vopsea, de 5 persoane, și o echipă care va amplasa stâlpii și săgețile, de 5 persoane. Stâlpii vor fi prinși în beton care trebuie pregătit la fața locului. Materialul greu va fi transportat cu mijloace motorizate.

Echipament individual necesar participării: încălțăminte de drumeție, haine de ploaie, apă de băut (1 litru minimum), sandwich.

Înscrieri la: https://forms.gle/RuRr5rkAyXoRap6C8.