Mesajul directorului CNSCM

După 163 de ani de existență, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava își celebrează astăzi absolvenții promoției 2023 prin desfășurarea ultimului curs din viața de licean, cursul festiv.

Am ales să desfășurăm acest eveniment în casa părintelui nostru spiritual, Ștefan cel Mare, pentru că acest loc este un reper identitar de credință, un loc în care de mai bine de șase secole românii și-au cinstit cu recunoștință înaintașii. Astăzi a venit rândul celor 183 de absolvenți merituoși ai promoției 2023 a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava să primească aprecierile noastre, să primească încrederea noastră.

Vremurile complicate în care trăim ne obligă la un astfel de gest mai mult decât oricând. Suntem într-un context al unei crize globale și multe dintre opiniile exprimate în spațiul public converg spre a cataloga această stare de fapt ca fiind îngrijorătoare.  

Semnale ale acestui declin au existat. În urmă cu aproape un secol, Oswald Spengler profețea declinul moral al societății noastre, contorsiunile sociale, inechitatea și evoluția accelerată a tehnologiei motivată de criterii mercantile, în detrimentul umanismului.

În consecință, școala ca instituție nu a fost scutită în tot acest timp de diverse efecte de avarie.

Promoția 2023 și-a urmat parcursul educațional într-un context în care, de foarte multe ori, școala a fost acuzată că are o contribuție semnificativă la reculul socio-economic.

Ștefaniștii de azi au fost beneficiarii schimbărilor de politică educațională cauzate de anii de pandemie prin care cu toții am trecut și au experimentat încercările noastre de a face trecerea de la procesul instructiv-educativ clasic la digitalizarea generalizată. Este de remarcat faptul că până în prezent nu s-au găsit formulele ideale de a realiza cu succes această schimbare de paradigmă educațională. Amintesc, în acest sens, că printre efectele neintenționate ale fenomenului de digitalizare a educației, Uniunea Europeană indică faptul că 35% dintre elevi generațiilor actuale nu mai au sentimentul apartenenței la școala unde studiază, iar acest sentiment al neapartenenței la școală se multiplică agravant ca stare de izolare de comunitate, de limbă sau de identitate culturală.

Paradoxal sau nu, tabloul pesimist al crizelor manifeste oferă și noi oportunități de dezvoltare a personalității. Mă bucur că elevii noștri au înțeles rolul instituției de educație ca autoritate de resort, că școala este obligată să participe în prima linie la schimbarea în bine a societății în care trăim. Mă bucur că împreună, profesori și elevi, am cultivat în toți cei 4 ani sentimentul și gradul responsabilizării apartenenței fiecăruia dintre noi la cultura organizațională a colegiului. Și mă bucur că, de-a lungul timpului, am avut sprijinul familiilor acestor elevi care au susținut de fiecare dată activitățile de educație informală, formală sau nonformală propuse de colegiul nostru.

În anul în care Colegiul Național „Ștefan cel Mare” încheie cel de-al 163-lea an de învățământ preuniversitar, rezultatele obținute de elevii acestei generații la concursurile și olimpiadele școlare desfășurate la nivel regional, național și internațional mă îndreptățesc să cred că fiecare dintre ei a privit criza educațională, socială, politică și morală ca oportunități de a evolua și de a performa. În sprijinul acestei afirmații vine și recunoașterea calității elevilor noștri din mediile academice internaționale. Amintesc în acest sens ofertele primite de elevii acestei promoții pentru a studia la universități de prestigiu din lume, universități care sunt clasate în top 100 mondial: Universitatea Oxford, Imperial College Londra, ETH Zürich (Swiss Federal Institute of Technology), École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Delft University, Groningen University, Institut Polytechnique de Paris și multe alte universități aflate printre primele 200 din lume.

Îmi exprim speranța că în lunile care vor urma vom primi vești bune și de la elevii noștri care urmează să susțină examene de admitere la universitățile din România.

Dragi absolvenți,

Faptul că finalizați cursurile unui colegiu care - și cu aportul vostru - este în top național XX este deja o victorie și o dovadă că ați gestionat inteligent o perioadă sumbră. Pentru tot ce ați realizat în frumoșii ani de liceu, felicitări și continuare pe măsură!

Mult succes la examenul național de bacalaureat, unde sperăm să punctăm din nou la colegii integraliste, ca în ultimii patru ani!

În numele corpului profesoral din cadrul Colegiului Național Ștefan cel Mare din Suceava vă urez să aveți cu toții inspirația alegerii celei mai frumoase vieți, pe parcursul căreia suntem siguri că apartenența la ethosul ștefanist vă va diferenția! Aceasta poate fi una dintre temele Revederilor pe care deja le așteptăm cu interes!

Și în final, un îndemn de la Emil Cioran:                 

                                         „Să-ți continui opera,

                                          să rămâi tu însuți,

                                          fără amărăciune sau trufie,

                                          precum un zeu fără admiratori.”

Mult succes!

Dan Popescu

Dan Popescu, directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava