Un frumos exemplar de cerb, ale cărui coarne, lepădate la ieșirea din iarnă, sunt acum în creștere, fiind acoperite cu o blană catifelată, a fost filmat zilele trecute în timp ce se hrănea, liniștit, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Putna din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Momentul, surprins de silvicultorul Adi Luca, aflat într-o acțiune de monitorizare, a devenit unul dintre cele mai vizionate clipuri postate anul acesta pe pagina de socializare a Regiei Naționale a Pădurilor, având aproape 3.200 de like-uri și 70.000 de vizualizări.
Cerbii ”leapădă” coarnele la începutul primăverii, iar în locul lor cresc altele, care se dezvoltă până toamna. Atunci, în sezonul împerecherii, numit și boncănitul cerbilor, masculii se înfruntă între ei, în lupte în care folosesc coarnele puternice, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute.
Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.
Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie.
Direcţia Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat.
Comentarii