Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat membrilor comisiei de urbanism din cadrul deliberativului să aibă o discuție cu arhitectul-șef al județului și ulterior cu specialiștii din Primăria Suceava și din alte instituții care trebuie să emită avize pentru proiectul imobiliar aflat în spatele Palatului Administrativ. Demersul lui Gheorghe Flutur a venit după ce la finalul ședinței de miercuri a deliberativului județean, consilierul PSD George Petrescu a atras atenția asupra problemelor care ar putea să apară în urma construcției noului complex rezidențial pe amplasamentul fostului Hotel Gloria din centrul Sucevei.

George Petrescu a arătat și faptul că locuitorii din vecinătatea noului complex imobiliar au inițiat o petiție online prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la realizarea acestui proiect. Petrescu a precizat că noul complex va avea șase etaje, circa 200 de apartamente, spații comerciale și birouri. „Asta în condițiile în care strada Vasile Bumbac, Aleea Nucului și Aleea Alexandru Ienceanu au circa cinci metri lățime, din care un sens este ocupat de mașini parcate. Iar zona este supraaglomerată chiar și fără a fi funcțional Palatul Administrativ prin cele două instituții, Consiliul Județean și Prefectura”, a arătat consilierul județean.

El a precizat că aici se propune ca accesul să se facă din Aleea Alexandru Ienceanu, iar ieșirea pe Aleea Nucului în zona opusă. „Dacă facem un calcul simplu putem ajunge la concluzia că în zonă vor avea acces circa 300 de autoturisme, în condițiile în care vor funcționa și Consiliul Județean, și Prefectura. Ei au spus că vor construi o parcare subterană și supraterană, dar nu știu unde o vor face pe aceasta din urmă. Unii dinte noi am fost și în alte țări și am văzut parcări mari și știm cât înseamnă timpul de afluire și defluire”, a mai declarat George Petrescu.

El a mai adăugat că trecând peste aspecte precum cele de umbrire, mai apare și o problemă legată de faptul că Palatul Administrativ este o clădire de patrimoniu. „Mai mult, între fundația clădirii care urmează să fie construită și gardul care delimitează proprietatea sunt doar doi metri. Iar între gardul proprietății și cele două blocuri din vecinătate sunt maximum 10 metri. Apoi, în momentul de față cei care venim în această zonă, uneori, când plecăm avem și cele două giratorii, din spatele Casei de Cultură și din fața acesteia, care uneori se mai blochează. Imaginați-vă ce înseamnă apariția acestui ansamblul. Înțeleg că unii spun că trebuie să se mai construiască în Suceava, dar trebuie avute în vedere și toate aceste aspecte”, a precizat Petrescu.

El a atras atenția și asupra deranjului la care vor fi supuși locatarii din zonă pe perioada lucrărilor, dar și a faptului că accesul va fi foarte dificil. George Petrescu a spus că CJ Suceava ar trebui să ia poziție „față de această situație care urmează să se întâmple aici” și nu trebuie să rămână indiferent, cu atât mai mult cu cât nu știe dacă întregul complex va îndeplini cerințele pentru avizarea din partea ISU Suceava.

 

  • Flutur: „Nu vrem să obstrucționăm pe nimeni, dar și eu cred că trebuie să fim foarte atenți”

 

La rândul său, Gheorghe Flutur a spus că a ascultat cu foarte multă atenție tot ceea ce a spus George Petrescu, în condițiile în care noul complex va fi în apropierea Palatului Administrativ, o clădire de referință cu rol foarte important, în care funcționează și Prefectura, și Consiliul Județean. „Eu cred că trebuie să fim foarte atenți. Aș vrea să rog comisia de urbanism să aveți o întâlnire cu arhitectul-șef și apoi să începeți discuțiile cu cei care se ocupă de avizări din Primăria Suceava și celelalte entități. Nu vrem să obstrucționăm pe nimeni, dar și eu cred că trebuie să fim foarte atenți pentru că atunci când se dau niște avize se calculează traficul, traficul de vârf, accesul mașinilor de salvare, de pompieri, situațiile critice, situațiile de vârf, de aglomerație, pe unde descarci traficul. Toate lucrurile acestea trebuie discutate și, nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de confortul populației care este aici”, a arătat Flutur.

El a ținut să precizeze că, din păcate, potrivit prevederilor legale în vigoare, atribuțiile arhitectului-șef al județului sunt foarte limitate. „Aceste atribuții au fost cândva mai puternice, dar acum folosindu-se de autonomia locală a primăriilor e foarte greu, aproape imposibil să ai pârghii să intervii. Dar propunerea este să faceți o întâlnire, să vedem care e situația și poate că întrebările puse de noi vor da de gândit la ce avize vor ieși, cum vor ieși și cum să iasă această construcție să nu se întâmple ce a spus domnul Petrescu”, a arătat Flutur. El a mai afirmat că și Consiliul Județean este unul dintre vecinii acestui complex imobiliar, și „nu cu răutate sau cu nu știu ce patimă că nu vrem să se întâmple”, însă este mai bine ca unele lucruri să fie pregătite din timp pentru a nu apărea probleme.