Pacienții cu cancer, hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatică, Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrită reumatoidă, artropatie psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrită juvenilă, boli endocrine și metabolice, boală cronică de rinichi - faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boală cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, poliartrită reumatoidă, artropatie psoriazică și spondiloartrită axială au la dispoziție, de la 1 mai a.c., 28 de molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule introduse pentru alte indicații decât cele pentru care erau în lista anterioară de medicamente compensate și gratuite.

Un comunicat al Ministerului Sănătății precizează că programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

Moleculele introduse pentru alte indicații decât cele listate în hotărârea de guvern nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt: Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum și Apremilastum.

Președinta Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, a declarat că farmaciile și depozitele din județ sunt pregătite să onoreze rețetele prescrise de medici cu noile molecule.

Accesul pacienților la medicamentele inovative nu va afecta accesul la medicamente generice, care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români.