Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu i-a solicitat premierului României să-l demită pe ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru dezastrul creat în acest domeniu. Daniel Cadariu a arătat că dezastrul din România în privinţa dezvoltării infrastructurii a fost confirmat şi de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Cadariu a spus că aceasta a dezvăluit strategia falimentară a Guvernului privind infrastructura şi că, în acest moment, există un singur proiect de infrastructură mare depus spre finanţare. „Au fost refuzaţi bani europeni pentru Autostrada Montană Iaşi - Târgu Neamţ - Târgu Mureş. Este un dezastru. Dacă nu este suficient acest dezastru privind Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, mai amintesc şi modul incalificabil şi inadmisibil în care au fost tratate proiectele de infrastructură din judeţul Suceava, din Regiunea de Nord-Est şi din toată Moldova: centura Sucevei şi centura municipiului Rădăuţi, DN 18 Iacobeni – Borşa, DN 2 pe tronsonul Siret – Suceava - Roman şi multe altele”, a declarat senatorul liberal, care consideră că în momentul de faţă se impune un lucru de bun-simţ, şi anume demiterea ministrului Transporturilor.

Daniel Cadariu a arătat că Lucian Şova „s-a remarcat” pe perioada întregului mandat doar prin declaraţii năucitoare, cum ar fi cea în care spune că dacă o să existe autostrăzi, românii vor avea salarii mari şi multinaţionalele vor pleca către alte zone fără autostrăzi, „sau că vom putea circula pe centură <când va fi gata>, <se va circula pe autostrăzile ce vor fi recepţionate>, dar şi prin faptul că s-a <jucat> cu carioca făcând autostrăzi, pe hârtie”.

 

Cadariu critică faptul că Ministerul Transporturilor refuză bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii

Mai mult, Cadariu a precizat că este inadmisibil ca după ce în 2017 s-a tăiat 47% din bugetul Ministerului Transporturilor, acum se refuză bani europeni. Senatorul PNL de Suceava a amintit că, zilele trecute, comisarul european Corina Creţu declara că a făcut de mai multe ori apel la Guvernul României să depună proiecte de infrastructură spre finanţare şi că infrastructura de transport e marea problemă. „Deocamdată se cheltuie bani pe proiecte fazate, restante din exerciţiul financiar anterior, dar începând din 2019 va exista riscul de a pierde bani dacă nu se vor genera cereri de plată şi, de asemenea, facturi pentru a plăti mari proiecte de infrastructură. Nimeni nu obligă România cu privire la ce proiecte să fie finanţate cu bani europeni. Depinde doar de cei care concep proiectele cum se folosesc aceşti bani”, a precizat Daniel Cadariu. El consideră că este cât se poate de clar că pentru acest dezastru cei responsabili trebuie să plece din funcţii, iar ca minimă măsură se impune demiterea ministrului Transporturilor.

Senatorul liberal a mai declarat că până la această dată Guvernul „a fost surd” la apelurile făcute de parlamentarii din zona Moldovei, la „strigătul” societăţii civile, a ignorat şi obstrucţionat mitingurile organizate pentru a se atrage atenţia supra acestui dezastru. „Este deja prea mult. Se impune o minimă şi decentă recunoaştere a incompetenţei, a unei politici falimentare cu consecinţe antiromâneşti: demisia sau demiterea”, a încheiat Cadariu.