O amplă acţiune derulată zilele trecute de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice - Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale a scos la iveală un fenomen extrem de îngijorător. Mai exact, zeci de societăţi comerciale vând pe sub mână ţigări de contrabandă, creând prejudicii serioase la bugetul de stat.

Fenomenul se manifestă practic peste tot, de la magazine situate în municipiul Suceava, până la magazine din diferite sate ale judeţului.

Cantitatea cea mai mare de ţigări de contrabandă a fost descoperită la un magazin din Liteni. Aici, sub tejghea erau nu mai puţin de 1.161 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina. Administratorul societăţii, un tânăr de 24 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de contrabandă.

Pentru aceeaşi infracţiune este cercetat şi un bărbat de 55 de ani, administrator al unei societăţi din Suceava, la care poliţiştii au găsit 213 pachete de ţigări de contrabandă.

Şi în piața agro - alimentară Burdujeni, poliţiştii au descoperit un bărbat de 54 de ani, care încerca să vândă 120 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean. Bărbatul a rămas fără ţigări şi s-a ales şi cu dosar penal. La un magazin din Fălticeni au fost descoperite şi ţigări de provenienţă duty-free care erau scoase ilegal la vânzare. Consecinţa: un dosar penal pentru administrator pentru infracţiunea de contrabandă.

În total, au fost întocmite 9 dosare penale, iar prejudiciul se ridică la peste 26.000 de lei.

„În decursul timpului, polițiștii au identificat țigări de contrabandă ascuse în tapițerii de mobilier sau sub covoare, gresie și pardoseală. Ingeniozitatea contrabandiștilor le-a adus acestora dosare penale și perspectiva unor condamnări cu închisoare. Din acest motiv, poliţiştii au intensificat activităţile investigative în vederea identificării persoanelor care comercializează, depozitează sau transportă ţigarete de contrabandă şi pentru tragerea la răspundere penală a acestor persoane. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, poliţiştii acţionând atât în vederea identificării celor cu preocupări infracţionale pe linia introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă cât şi a celor care transportă, depozitează sau comercializează astfel de produse”, se precizează într-un comunicat al IPJ Suceava.