Ceea ce era de așteptat să se întâmple de mai demult, în contextul situației la nivel mondial din ultima vreme, s-a produs ieri. Jocurile Olimpice de vară 2020, de la Tokyo, care ar fi trebuit să se dispute în intervalul 24 iulie – 9 august, au fost amânate cu un an din cauza coronavirusului.

Această decizie a fost luată ieri după-amiază, în urma unei discuții dintre Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, și șeful Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach. Shinzo Abe a spus, potrivit The Guardian, că amânarea era inevitabilă și că nu s-ar fi putut concura în cele mai bune condiții, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Comitetul Olimpic Internațional a emis un comunicat prin care anunță că s-a ajuns la un acord pentru reprogramarea competiției, dar nu mai târziu de vara lui 2021. Numele se va păstra, Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

„Președintele Thomas Bach și prim-ministrul Shinzo Abe și-au exprimat îngrijorarea legată de pandemia de COVID-19. Având în vedere circumstanțele și informațiile de la Organizația Mondială a Sănătății, prim-ministrul Japoniei și șeful Comitetului Olimpic Internațional au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie reprogramate după 2020, dar nu mai târziu de vara lui 2021, pentru a proteja sănătatea sportivilor și a tuturor celor implicați. Flacăra Olimpică va rămâne în Japonia. Jocurile Olimpice trebuie să reprezinte o speranță pentru toți în aceste momente”, se arată în comunicatul CIO.

În contextul crizei generate de COVID-19, Canada şi Australia anunţaseră zilele trecute că nu vor trimite sportivi la JO de la Tokyo, programate în perioada 24 iulie - 9 august 2020. Decizia de amânare a JO vine după ce mai mulți sportivi au cerut acest lucru. Conform unui sondaj făcut de agenția de știri Kyodo News, 70% dintre japonezii chestionați au precizat că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se pot ține la datele stabilite.

Pentru cea mai importantă competiție sportivă de pe mapamond au obținut calificarea și un număr important de canotori suceveni, este vorba de Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari cu echipajul de patru rame, Ancuţa Bodnar, cu barca de dublu vâsle feminin, dublele campioane mondiale la dublu vâsle feminin, categoria ușoară, Livia Cozmiuc şi Gianina Beleagă, Viviana Bejinariu, cu echipajul de patru rame fără cârmaci, Ioan Prundeanu, în proba de dublu vâsle, precum şi Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, la dublu rame. Toți acești sportivi s-au pregătit în ritm susținut  pe lacul Snagov până duminică, zi în care comitetul de urgență care gestionează criza generată de virusul COVID-19 în România a decis închiderea tuturor centrelor sportive naționale. Împreună cu ei s-a aflat și Florin Artenie Fântânaru, de la CSM Suceava, care urma să participe în luna mai, în Elveția, la ultima rundă de calificări pentru Jocurile Olimpice, cu echipajul bărcii de opt plus unu a României.