Echipa locală de rugby CSM Bucovina Suceava nu reușește din păcate să se regăsească în actuala ediție a Ligii Naționale de Rugby, unde a înregistrat a patra înfrângere la rând la un scor consistent.

Sucevenii au jucat duminică la Bârlad, iar gazdele s-au impus cu 72-18. Singurul aspect pozitiv este că sucevenii au reușit și ei să puncteze și că cei trei tineri de la LPS Suceava, de la echipa U 18, au contat în teren și au și înscris, Godroman 8 puncte și Hostiuc 5 puncte. Alte 5 puncte au fost înscrise prin eseu de Narcis Borș.

Antrenorul-jucător Marcel Crețuleac face eforturi etapă de etapă pentru a alinia o echipă cât de cât competitivă la start, însă îi este greu să o facă din mai multe motive. Lotul este subțire numeric, sunt și accidentări din etapele precedente, iar cei mai mulți dintre jucători nu sunt motivați să se pregătească mai bine. În aceste condiții, mulți dintre jucători au alte priorități și nu sunt constant la antrenamente și nici la meciuri.

Echipa de rugby are aprobat un buget mai mic decât anul trecut, iar jucătorii ar putea primi o primă indemnizație de efort pentru anul 2023 abia prin iunie. Cu alte cuvinte, până acum nu au văzut niciun leu.

Din păcate, practica arată că lucrurile nu prea mai pot merge așa. Chiar dacă în rugby bugetele sunt relativ mici, totuși echipele din România (chiar și cele care nu sunt profesioniste) au crescut nivelul de motivare al jucătorilor, și inerent a crescut și pregătirea acestora. Dacă nu se schimbă nimic în bine perspectivele pentru echipa de rugby CSM Bucovina Suceava sunt sumbre în acest an. În a doua parte a campionatului, sucevenii vor fi împerecheați și cu echipe din celelalte grupe valorice și nici nu vrem să ne gândim la ce rezultate s-ar putea ajunge.

Dacă la Bârlad s-a pierdut la peste 50 de puncte diferență, meciuri cu Baia Mare, Steaua ori chiar cu Poli Iași, Știința Petroșani sau RC Grivița ar putea duce la scoruri mult mai mari, ca să folosim un termen elegant. 

Ar fi poate timpul ca cei din conducerea CSM Suceava să înțeleagă că așa nu se mai poate, iar echipa trebuie să fie întărită și ajutată să crească în nivel.