România a încheiat pe locul al doilea în clasamentul pe medalii Campionatele Europene de Canotaj din Ungaria, după Marea Britanie, dar înaintea Italiei, Norvegiei și Germaniei. Țara noastră a participat la competiții cu 13 echipaje compuse din 36 de sportivi și a câștigat 8 medalii, dintre care 4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz.

Ca de obicei sportivii suceveni au avut o contribuție covârșitoare la realizarea acestor performanțe.

Astfel, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc au devenit campioane continentale în proba de dublu vâsle feminin categoria ușoară. Sucevencele au fost cronometrate în 07 min 29 sec 63/100, fiind urmate de grecoaicele Dimitra Eleni Kontou şi Zoi Fitsiou (07:31.94) şi de italiencele Valentina Rodini şi Silvia Crosio (07:33.73).

O demonstrație de forță au făcut Roxana Anghel și Ioana Vrânceanu, sportivă care are și ea o legătură importantă cu Suceava, în condițiile în care a efectuat junioratul la CN Nicu Gane Fălticeni. „Tricolorele” nuau avut nici o rivală în finala feminină la dublu rame. La finalul celor 2000 de metri, în dreptul României era afișat timpul 7:52.05. Grecia a venit la 8,82 secunde, iar Croația la 11,08.

Roxana Anghel și Ioana Vrânceanu au urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere și cu barca de 8+1, care a avut în echipaj alte două sucevence, este vorba de Magdalena Rusu și Maria Lehaci. România a terminat în 6:32.00 și a fost urmată de Marea Britanie (+3,16 secunde) și Italia (+5,41).

A patra medalie de aur pentru țara noastră a fost adusă de echipajul bărcii de dublu vâsle masculin, compus din Florin Enache și suceveanul Andrei Cornea, la capătul unei curse pe care românii au dominat-o autoritar.

Foarte bine au concurat, de asemenea, sucevenii Florin Arteni și Florin Lehaci, care au devenit vicecampioni europeni la dublu rame. Aceeași performanță a fost realizată și de barca de patru rame feminin, din care au făcut parte alte două sportive din județul nostru, este vorba de Maria Lehaci și Magdalena Rusu.

În ce le privește pe Ancuța Bodnar și Simona Radiș, au terminat pe locul al treilea la dublu vâsle. Ele nu mai pierduseră o finală din 2019, când au luat argintul la Europene. În 2020, 2021, 2022 și 2023, cele două au obținut medalia de aur.

Tot cu medalia de bronz s-a ales și echipajul masculin de 8+1, barcă în care s-au aflat nu mai puțin de șase suceveni: Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu și Florin Lehaci.