Sucevenii care doresc să cinstească memoria înaintașilor noștri, cei care au și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, sunt așteptați de marți într-o săptămănă, pe 1 Octombrie, de la ora 12.00, la ceremonia militară organizată în fața sediului Primăriei Municipiului Suceava din Burdujeni.

Invitația, deschisă pentru toată lumea, este lansată de conducerea Primăriei Suceava și Filiala "Plăieșii" a Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria".

“În acest an au fost executate lucrări de reabilitare la acest monument, prin colaborarea dintre municipalitate și Asociația Cultul Eroilor "Regina Maria". Cu această ocazie va fi dezvelită o placă comemorativă cu numele primarilor din Comuna Burdujeni în perioada 1894-1926, care va fi amplasată în sediul instituției. Vă așteptăm cu drag!”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Pe lângă lucrările de reabilitare a monumentului au fost executate și altele, de punere în valoare, fiind amenajată o poartă din lemn spre stradă, pe care scrie „Monumentul Eroilor Burdujeni 1916-1918”, şi o alee cu pavele care duce la monument, frumos încadrată cu stâlpi din lemn şi flori.

„Vieţile voastre, date ofrandă prin luptă lui Dumnezeu şi Ţării, tribut de sânge al Burdujeniului pentru o Românie Mare, demnă şi veşnică. Recunoştinţă eternă!

Arhitectura complexului monumental a fost completată cu noi elemente (poarta bucovineană, stâlpii de lemn şi alei de acces pavate) în anul 2019, la împlinirea a 95 de ani de la realizarea operei comemorative. Onoarea a revenit Primăriei municipiului Suceava, filialei judeţene Suceava a ANCE <Regina Maria> şi meşterului popular Georgel Nistor”, scrie pe placa comemorativă turnată la baza acestuia.

Pe 1 octombrie, la complexul monumental se va oficia şi un moment solemn, de marcare a noilor elemente care aduc un plus de imagine monumentului pe care sunt scrise, de acum 95 de ani, pe toate laturile, numele eroilor locali care şi-au pierdut viaţa în intervalul 1916-1918, în prima mare conflagraţie mondială.